Izložba 'Hrvatska ratna fotografija Dubrovnik 1991. – 1992.'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom obilježavanja 5. obljetnice otvorenja izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. - 1995.“ u tvrđavi Imperijal na Srđu, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, uz potporu Ministarstva kulture RH, organizirao je tematsku izložbu iz Zbirke fotografija „Hrvatska ratna fotografija – Dubrovnik 1991. – 1992.“

Autori izložbe i likovnog postava su Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš. Ovom izložbom šira javnost ima prigodu, kroz više od sto odabranih dokumentarnih i umjetničkih fotografija istaknutih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka, Mila Kovača i Božidara Gjukića, upoznati bogatstvo građe o Domovinskom ratu koja se čuva u Zbirci fotografija i dokumentaciji Muzeja. Izložene su i umjetničke fotografije slikarice Anne Marie Grill, kao i iznimno vrijedne dokumentarne fotografije spaljenih Konavala i Župe dubrovačke koje je u dramatičnim uvjetima okupacije snimio Tomo Žanetić. Posebnu zahvalnost za najveći dio novo prikupljene građe dugujemo Upravi "Slobodne Dalmacije", njenom predsjedniku Miroslavu Iviću, te Matku Biljku, sada uredniku fotografije, koji su nam omogućili pristup i istraživanje u foto - arhivu SD. U tom neiscrpnom vrelu čudesnih ratnih snimaka, pored brojnih fotografija Mila Kovača, za koje smo vjerovali da su nepovratno izgubljene i uništene, sačuvan je i veliki broj fotografija s dubrovačkog područja, čiji autori su najzvučnija hrvatska ratna fotoreporterska imena poput Boža Vukičevića, Željka Maganjića, Feđe Klarića i mnogih drugih.

Osim tematike za sve autore zastupljene na ovoj izložbi zajedničko je da su svoje snimke darovali Muzeju kako bi združenim snagama nastavili borbu protiv zaborava i neprimjerenog odnosa društva prema Domovinskom ratu. Otvorenje izložbe prigoda je autorima da još jednom zahvale brojnim braniteljima i građanima koji su izvorne ratne fotografije iz svojih osobnih albuma poklonili Muzeju, pomažući mu na taj način u utvrđivanju istine o našim "danima ponosa i slave".

U sklopu programa javnosti će biti predstavljeno i novo izdanje dvojezičnog kataloga izložbe "Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995." , koju kroz pet godina preživljavanja u gotovo nemogućim uvjetima, prati sve veći interes domaće i strane šire javnosti.

Otvorenje izložbe i promocija kataloga održat će se 5. kolovoza 2013. u 19 sati u prostorima tvrđave Imperijal na Srđu - simbolu herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu.

U jutarnjim satima, sada već tradicionalno, nad njom će se zavijoriti hrvatska zastava, replika stijega s kninske tvrđave, čime će se i Dubrovnik priključiti ovogodišnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnost.
 

Popularni Članci