DRUGA DRAMSKA PREMIJERA 67. IGARA Pogledajte tko je sve uživao na svečanom domjenku (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Iva Dedo / Portaloko
U Atriju drevne Tvrđave Lovrijenac odigrala se posljednja dramska premijera ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, remek djelo barda svjetske književnosti 'Othello', kojeg je utjelovio veteran hrvatskog glumišta Dragan Despot. 

Režiju potpisuje Ivica Boban, a Despotu su se na monumentalnoj pozornici pridružili izvrsni Rakan Rushaidat kao glavni atagonist djela, Jago, te krhka Anja Đurinović, Otellova najveća radost, ali i kob - supruga Dezdemona.

O tome kako to "zelenoko čudovište" je pogubno po ljudski život uz navedene pripovijedaju; Emilija, Jagova žena koju igra Ivana Boban, Maro Martinović u ulozi Brabanzija, senatora i Dezdemonina oca, Cassija, lik Othellova pobočnika pak je zapao Filipa Juričića. Rodriga, mletačkog plemića igra Dado Ćosić, a mletačkog dužda Branimir Vidić Flika. Andrej Dojkić utjelovljuje Montana, Livio Badurina je Lodovico, Cassijeva ljubavnica je Marija Šegvić, a ostale uloge ostvaruju Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nera Stipičević i Vini Jurčić. Tu su još i Vili Gobac, Marko Capor, Luka Čerjan, Maro Drobnić te Nikola Sekulo.

Inspicijent je Roko Grbin, asistent redateljice Paolo Tišljarić, asistent koreografkinje Jure Radnić, asistenti scenografa Antun Sekulić i Domagoj Stjepović, a asistentica kostimografkinje Dubravka Skvrce. Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj i oblikovatelj video projekcija je Willem Miličević, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, a s glumcima mačevanje uvježbava Lovro Buva. Đurđa Škavić jezična je savjetnica, a vokalna pedagoginja Iva Mihelić. 

Nakon večerašnje premijerne izvedbe, reprizne će izvedbe Festivalski dramski ansambl odigrati 21., 22., 23. i 24. kolovoza s početkom u 21.30.

Zanimljivo je spomenuti kako je Othella na Igrama (i na Lovrijencu) 1964. prvi put postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Tada mu je na Lovrijencu suradnica bila upravo Ivica Boban.

Iva Dedo / Portaloko