DRUŽENJE DO KASNO U NOĆ! Rambo Amadeus zabavljao Dubrovčane (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nastup Ramba Amadeusa i Ivana Aleksijeviča u cabareu „Veče glomazne poezije“, promocija knjige Lukše Lucijanovića „180 godina kavane Dubravka“ izložbe „Riječi, rječi, rječi“, „Shakespeare na dubrovačku“ i „U san nije vjerovati ili Bistri vitez tužnoga lica Miguela de Cervantesa y Saavedre” dio su raznovrsnog programa koji su u petak, 22. travnja, organizirale Dubrovačke knjižnice u okviru manifestacije „Noć knjige 2016.“

Maratonsko druženje s knjigom trajalo je od poslijepodneva pa sve do kasnih noćnih sati s ukupno 16 programa koji su se odvijali u Znanstvenoj i Narodnoj knjižnici te ogranku Mokošica.

Za najmlađe ljubitelje knjige organizirane su pričaonice, lutkarske predstave, kviz, igrokaz i tombula. Madim knjigoljupcima priče su interpretirale učenice Klasične biskupijske gimnazije Ruđera Boškovića, a čuli su „Gruzbona“, „Gospođicu Neću“, „Zlatnu ribicu“ i  „Oprostite, jeste li vi vještica? “. Tanja Baletić izvela je lutkarsku predstavu „Maca papučarica“, a dramska skupina knjižnice pod vodstvom Katarine Palinić nastupila je s predstavom „Princeza i žabac“ te igrokazom „Od korice do police“.  Najviše interesa bilo je za „Tombulu u knjižnici“ koja je privukla i malu i veliku djecu.

Noć knjige obilježilo je i predavanje Helene Brautović „Shakespeare u Hrvatskoj“ kao i glabeno -scenski nastup amaterske kazališne družine Kolarin pod nazivom „Shakespeare bard ili pisac“.

U predvorju Narodne knjižnice Grad organizirana je prodajna izložba dubrovačkih izdavača u kojoj su sudjeloviali: Matica Hrvatska – ogranak Dubrovnik, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Društvo za afirmiranje knjige i stripa Slagalica te Društvo dubrovačkih pisaca.

Noć knjige 2016. organizirana je na Dan hrvatske knjige, a uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Petu godinu za redom poticaj kulturi čitanja, knjizi, izdavaštvu i svemu onome što knjiga treba predstavljati u suvremenom društvu dali su svi sudionici manifestacije koja se održala u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Noć knjige protekla je u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa y Saavedre.