DUBROVAČKE LJETNE IGRE Predstave će biti i u Konavlima, najavljeno spektakularno otvaranje (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Pretprogram 67. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavio je danas intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači. Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te redateljica Ivica Boban. Mani Gotovac nije došla jer je, po riječima Tarbuka, ukliještila leđa.

Ministar Hasanbegović je izrazio zadovoljstvo što je u Dubrovniku baš za Festu Svetog Vlaha. 'Dubrovačke ljetne igre su najznačajniji i najveći festival u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture će i dalje davati potporu Igrama. Nadamo se uspješnijoj i boljoj suradnji kako bi program pokazao ono najbolje što može ponuditi', kazao je Hasanbegović.

Okupljenima se u ime Grada Dubrovnika obratila Tatjana Šimac Bonačić kazavši kako Grad oduvijek podupire festival. 'Svjesni smo od kakvog nam je značenja, te me veseli što će naš Grad biti pozornica za sva događanja', poručila je Šimac Bonačić.  Župan Dobroslavić je također poručio da će Županija financijski pomoći festival ali se i osvrnuo na prošlogodišnja neslaganja. 'Moramo poraditi na tome da izbjegnemo neslaganja', kazao je Dobroslavić te dodao da se nada da će se sve predstave odvijati unutar Starog Grada.

Intendant Mladen Tarbuk  je više puta na press konferenciji ponovio da jedan ovako veliki festival ovisi o podobnom planiranju i budžetu. Program je strukturiran u tri cjeline. Glazbeno-scenski, dramski i glazbeni program.

U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju izvedbe Shakespeareove tragedije  Otelo  na Lovrjencu te  Kafetarije na Stradunu. 'Presretna sam što sam nakon više od 10 godina ponovno na Igrama i u Dubrovniku, u kojem sam provela više od 50 godina i gdje sam umjetnički sazrijevala, pa se i sama dijelom osjećam Dubrovkinjom. Cijelo jutro sam provela na Lovrjencu iako napamet znam svaki njegov kutak i mislim da ćemo napraviti jednu moćnu predstavu. Okupljamo i jaku glumačku ekipu. Otela će igrati Dragan Despot, a Desdemonu mlada Anja Đurinović', kazala je redateljica Ivica Boban. 

Novost u programu je i izlazak iz gradskih zidina i ponovno otkrivanje zaboravljenih mjesta diljem županije.

Tako će veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz klavirski recital održati u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a prošlogodišnji dobitnici Orlanda Kvartet Henschel će nastupiti u Pinakoteci sv. Nikole u Cavtatu. 'Nadamo se, a sukladno financijskim mogućnostima, da ćemo uskoro moći najaviti i druge izvedbe, po mogućnosti i dramske programe, u drugim mjestima u okolici Dubrovnika', kazao je intendant Mladen Tarbuk koji se obrušio i na Hrvatsku turističku zajednicu zbog manjka financijske potpore.

Tarbuk je najavio i spektakularno otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara. 'Odmah na početku 67. Igara, glazbeni program otvara veliko ime – tenor José Cura – kojeg su kritičari često nazivali „četvrtim tenorom“ aludirajući na slavna Tri tenora, a koji će na Svečanom otvaranju u režiji Ivana Miladinova, nastupiti kao dirigent i kao pjevač, da bi odmah dan nakon, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu izveo najljepše arije', kazao je Tarbuk. 

U programu se još očekuje repriza Dubrovačke trilogije Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, a publiku očekuju i tri dramska gostovanja. Iz Gradskog dramskog kazališta Gavella stiže Molièrov Umišljeni bolesnik redatelja Krešimira Dolenčića. Sofoklova Antigona - 2000 godina kasnije u režiji Lenke Udovički, ostvarena u produkciji Kazališta Ulysses i MESS Sarajevo festivala te koprodukciji sarajevskog Narodnog pozorišta, predstava je koja pokušava povući paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora, dvadeset godina nakon rata, a premijerno je, uz oduševljenje publike i kritike, izvedena u kolovozu 2015. na Malom Brijunu. Iz Zagrebačkog kazališta mladih dolazi suvremeni komad #radninaslovantigona argentinskog autorskog tima Jazmíne Sequeire i Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice, koja predstavlja radnju u gradu Tebi, potresenu terorističkim napadom i u njoj mladu i buntovnu internetsku aktivistkinju Antigonu, odlučnu raskrinkati urotu koja se krije iza te tragedije. Predstava je premijerno izvedena u travnju 2015., a na 30. Gavellinim večerima dodijeljena joj je nagrada za najbolju režiju. U sklopu projekta Pisci na Igrama redatelj Ivan Miladinov priprema Dvanaest hodočasnika Gabriela Garcíje Márqueza, kao i djelo Miximilijan i Carlota Milane Vuković Runjić na otoku Lokrumu. Svoju autorsku večer imat će Mate Matišić, hrvatski pisac, skladatelj i glazbenik, dok će Igor Zidić predstaviti svoj najnoviji uradak, monografiju slikara Iva Dulčića.

Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i Carmen Georgesa Bizeta i Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, izvoditi na otoku Lokrumu. Opera Maria de Buenos Aires Astora Piazzolle s Dubrovačkim komornim zborim i argentinskim glazbenicima Ce Suarezom Pazom i Fernandom Suarezom Pazom bit će izvedena u parku Umjetničke škole. 

U bogatom glazbenom programu dominiraju klavirski recitali i to s najugledniji domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Tako će nastupiti Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, ali i Matija Dedić koji će održati večer u Dvoru posvećenu Arsenu Dediću te nastup Tri klavira i Vivaldi, uz Mateja Meštrovića i Hakana Ali Tokera, poznatog turskog pijanistu, skladatelja i pedagoga. Zbor Hrvatske radiotelevizije nastupit će s dirigentom Tončijem Bilićem, a violinist svjetskog glasa Roman Simović s pijanistom Ratimirom Martinovićem. Ansambl Bečke filharmonije muzicirat će u atriju Kneževa dvora, baš kao i Dubrovački simfonijski orkestar s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović,  fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Lanjski dobitnici Nagrade Orlando Kvartet Henschel nastupit ćesa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije na završnom koncertu 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha.

U sklopu glazbenog programa ove godine festivalskoj publici će se u ciklusu nastupa predstaviti mlade zvijezde, redom laureati prestižnih međunarodnih natječaja.