DUBROVAČKE LJETNE IGRE 'Zbog privremenog financiranja otežani su uvjeti rada, ali navikli smo' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Pretprogram 68. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavili su v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u četvrtak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači. Podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje te u ime Dubrovačko-neretvanske županije zamjenik župana Davorko Obuljen.

Pročelnica Hilje stigla je umjesto povjerenice Nade Medović, te je u ime Grada Dubrovnika rekla da će se iznaći sredstva za Dubrovačke ljetne igre, a sve će s obzirom na privremeno financiranje malo duže potrajati i biti skromnije.

Zamjenik župana Davorko Obuljen je rekao da će Županija i dalje nastaviti pomagati, a posebno je izrazio žaljenje što predstavljaju pretprogram, a ne program, naglasivši da su već navikli na situaciju bez proračuna kada je sve teže pripremati.

Ravnateljica DLJI-a Ivana Medo Bogdanović je govorila o financijama.

'Kad ne možete planirati onda je teže i raditi, teže je prodati ulaznice, onda se predstavlja pretprogram', kazala je Medo Bogdanović, te iznijela financijski plan 68. Igara koj predviđa proračun od 11 milijuna kuna, što je približno lanjskom. 

Planirano je da će se 65 posto sredstava ostvariti iz javnih izvora: Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske te turističkih zajednica, dok 35 posto proračuna čine vlastiti prihodi i sponzorstva.

V.d. intendant DLJI-a Mladen Tarbuk je predstavio program nadolazeće sezone. Tako će Dubrovčani i njihovi gosti ponovno moći uživati u Kafeteriji i Othellu, prikazat će se i drama Tri zime

Premijerni dramski program čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje. Prvi naslov su Gospoda Glembajevi , a premijerno će ih postaviti redatelj Zlatko Sviben, a druga dramska premijera nosi naslov #Držić – Viktorija od neprijatelja (Hashtag Držić – Viktorija od neprijatelja) za koji dramaturški koncept potpisuje Hrvoje Ivanković. 

Festivalska publika tradicionalno će imati priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero. Predstava naziva Grad sjena u režiji Davora Mojaša još je jedna posveta Dubrovniku.

Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere Orlando pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa, u režiji Jánosa Szikore i izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Ni ljubitelji baletne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose najpopularniji „bijeli balet“ svih vremena, djelo koje je sinonim klasične baletne umjetnosti, Labuđe jezero Petra Iljiča Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 

- Bogat glazbeni program oslanja se na intenzivniju suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, koji time postaje svojevrsni rezidentni orkestar festivala. Gotovo svaki petak ovaj će orkestar prezentirati program koji jednim dijelom počiva na poznatim djelima, dok s druge strane promovira skladatelje dubrovačkog podneblja' kazao je Mladen Tarbuk.

Tarbuk je kazao kako su planirali ove godine postaviti Gundulićevu ‘Dubravku’ sa simfonijskim orkestrom i zborom, onakvu kakva je napravljena 1929. godine, ali nisu dobili financijsku potporu Društva prijatelja dubrovačke starine. 

Igre će 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije s kojim će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, violinist Aleksey Semenenko.

Na programu su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđa, a popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala, veliku izložbu slikara Antuna Masle povodom pedesete obljetnice umjetnikove smrti, koja bi trebala javnosti predstaviti i neka njegova nikad ranije izlagana djela, a očekuje se i nastavak projekta Pisci na Igrama autorice Mani Gotovac.

Program možete pronaći ovdje.