GALA KONCERT Svjetski poznati tenor José Cura nastupio ispred crkve svetog Vlaha (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Glazbeni program 67. Dubrovačkih ljetnih igara, kao i cijelu novu festivalsku sezonu, otvorio je tenor José Cura koji je na Svečanom otvaranju nastupio kao dirigent i pjevač, a sinoć je  ispred crkve sv. Vlaha nastupio u punom sjaju tenora. Na gala koncertu, uz Curu je nastupila mlada slovačka sopranistica Linda Ballova uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladena Tarbuka.

José Cura svjetsku je slavu stekao snažnim i originalnim interpretacijama opernih rola među kojima se posebno izdvaja uloga Otella u istoimenoj Verdijevoj operi iz koje je sjajni tenor izveo nekoliko arija za dubrovačku publiku - ljubavni duet iz prvog čina, spoznaju Desdemonine prevare te trenutak smrti, dok pada umirući, pokraj svoje voljene. Koncert otvaraju simfoničari HRT-a s izvedbom Svadbenog marša iz suite San ljetne noći koju je Felix Mendelssohn Bartholdy skladao inspiriran istoimenom kazališnom produkcijom Shakespeareove komedije, a izvorno je pratio vjenčanje Tezeja i Hipolite.

Na programu je bila i simfonijska pjesma Hamlet Blagoja Berse, njegovo najranije orkestralno djelo u kojem je želio dočarati trenutke drame i agonije velikoga junaka iz istoimene Shakespeareove drame. Nastavak večeri donosi dašak španjolske i latinoameričke kulture. Nakon Ritualnog plesa vatre Manuela de Falle i dvije skladbe Astora Piazzolle, Cura će izvesti tri pjesme Armanda Manzanera, iznimno plodnog i uspješnog meksičkog autora, čije su pjesme, prepjevane na engleski, izvodili velikani poput Franka Sinatre, Tonyja Bennetta, Elvisa Presleyja i osvajali top-ljestvice u SAD-u.

Popularni Članci