GLAZBENA POSLASTICA DSO-A Vrijedna djela koja se nalaze u Dubrovniku ugledat će svjetlo dana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Konferencija za medije o koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra u povodu Feste sv. Vlaha  i Dana Grada Dubrovnika u Katedrali održana je danas u Slanici, a riječ su imali ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i honorarni glavni dirigent DSO-a maestro Tomislav Fačini. Spomenuti koncert održat će se 1. veljače.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen kazao je kako će se u ponedjeljak predstaviti jedna od nekoliko zvijezda samog programa.

'Riječ je o glazbenom zborniku u kojem se nalaze zabilježene različite skladbe za pojedine liturgijske momente. Radi se o kantualu iz sredine 18. stoljeća. Na njemu je napisano da je za uporabu Katedrale, a počinje notama za svečanu večernju službu u povodu Svetog Vlaha. Na vrijednosti toga kantuala iz 18. stoljeća upozoravao don Miho Demović,' izjavio je Viđen te dodao kako se glazbeni kantual čuva u Glazbenom arhivu Dubrovačke katedrale te je kao takav predstavlja rukopisnu zbirku liturgijske glazbe gregorijanike i misa stranih i domaćih autora.

Prema njegovim riječima, kantual se nalazio u lošem stanju zbog vlage, a don Stanko Lasić je tražio način da se kantual restaurira. Proslava Godine sv. Vlaha je za takvo što najbolja prigoda. Kantaul će, tijekom koncerta koji će se održati u ponedjeljak, biti izložen javnosti.

Fačini je kazao nešto više o samoj izvedbi. Osim spomenutog kantuala, Orkestar će, uz gostujući ansambl Antiphonus, pod njegovim vodstvom prirediti i suvremenu praizvedbu psalma Dixit Dominus Antuna Sorkočevića koji je nađen u rukopisu. Naime, Dixit Dominus je izveden, ali u redakciji akademika Zorana Juranića koja u tradiciji Šulekovih izdanja simfonija Luke Sorkočevića reinterpretira autograf. Inače, vrijedi napomenuti kako takva izdanja često znače stanovit odmak od originala stoga je u ovom slučaju to izbjegnuto.

Ravnatelj DSO-a kazao je kako u ovo doba Orkestar organizira uistinu kvalitetne koncerte, a ove godine se oni odrađuju u suradnji s Biskupijom. Također je dodao kako bi se u budućnosti djela trebala snimiti te je najavio kako će znatno više raditi na tome da se djela koja se nalaze u Dubrovniku mogu prikazati javnosti.