GLAZBENI PROGRAM IGARA Večer glazbenih vrhunaca uz DSO i goste u Dvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački simfonijski orkestar koncertirao je pod ravnanjem talijanskog dirigenta Francesca di Maura i uz saksofonista Nikolu Fabijanića sinoć, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvoru, a program koncerta donio je Zaboravljene muzike Dubravka Detonija povodom njegovih osamdeset godina, praizvedbu Koncerta za saksofon i orkestar dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića te Haydnovu Londonsku simfoniju u drugom dijelu.

Pomno osmišljena glazbena večer Dubrovačkog simfonijskog orkestra s jednom obljetnicom i jednom praizvedbom privukla je brojnu publiku u Dvor. Najprije je izvedena skladba Dubravka Detonija Zaboravljene muzike čime su Dubrovačke ljetne igre obilježile osamdesetu obljetnicu rođenja ovog hrvatskog glazbenog majstora koji je neraskidivo vezan i za Dubrovnik i za Igre. Osebujna skladba animirala je ne samo glazbenike, već i publiku koja je uživala u svakom novom zvuku koji je orkestar iz partiture doveo u život. Praizvedba Koncerta za saksofon i orkestar - Bird Concerto dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića bila je potpuni uspjeh, ostavivši publiku bez daha. Skladatelj je djelo namijenio upravo Nikoli Fabijaniću koji je sinoć svojom virtuoznom izvedbom Igrama i Gradu poklonio jedan od svojih umjetničkih vrhunaca. Program je u drugom dijelu upotpunila posljednja simfonija velikoga Josefa Haydna, Simfonija br. 104, tzv. Londonska, iako je sinoć njezina izvedba bila posve dubrovačka - s dušom.

Francesco Di Mauro jedan je od najuspješnijih i najprepoznatijih talijanskih dirigenata. Umjetnički je direktor i šef dirigent Sicilijanskog simfonijskog orkestra iz Palerma, glazbeni direktor Helycon simfonijskog orkestra, gost dirigent Krakowske filharmonije i počasni doživotni glazbeni direktor Opere Odessa. Tijekom nekoliko proteklih godina izveo je brojne programe koje je s oduševljenjem dočekala glazbena kritika, a tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim orkestrima i uglednim solistima izvodeći neka od najslavnijih djela svjetske glazbene baštine. Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Surađuje s hrvatskim skladateljima s kojima radi na novim skladbama, tako da su mnoge skladbe za saksofon nastale na njegovu inicijativu. Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava, među kojima su nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika, prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran, nagrada Darko Lukić, diskografska nagrada Porin i dr. Dubrovački simfonijski orkestar od svog osnutka 1924. godine obogaćuje glazbeni život grada ne samo mnogobrojnim izvedbama, nego i odanošću i predanošću djelima iz različitih epoha. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi koncertne su pozornice na kojima, posebice u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti i solisti, a ovo je ljeto imao ukupno četiri festivalska nastupa. Uz dva koncerta u atriju Kneževa dvora, orkestar je sa Zagrebačkom filharmonijom podijelio pozornicu na otvaranju Igara 10. srpnja te je izveo i Carminu buranu ispred crkve sv. Vlaha.  

Popularni Članci