Hoćemo spomenik ovom čovjeku na kružnom toku u Gružu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Spomenik na kružnom toku u Gružu mogao bi biti turistička atrakcija

Kružni tok u Gruž idealno je mjesto za spomenik. Ta raskrsnica prvi je kontakt s gradom mnogim stranim posjetiteljima bilo da dolaze morskim ili cestovnim putevima. Mnogi europski gradovi baš na kružnim tokovima u lukama imaju najprepoznatljivije spomenike, primjerice Barcelona ima sjajno umjetničko djelo koje prikazuje Kristofora Kolumba.

Ako mi dopustite da budem toliko neskroman, pa da morate čitati o mojim idejama, ja bih predložio da se na kružnom toku u Gružu izgradi spomenik Običnom čovjeku – onoj osobi, koja po ničemu posebnom ne iskače iz društva, prosječna je, ali to nimalo ne znači da je manje vrijedna.

Dapače, na toj i takvim osobama počiva čitava vrijednost društva. Ona je i sobarica, i kuhar, konobar i čistačica, poštar, mehaničar, nastavnik, majka i otac s djecom, mali prodavač iz trgovine koji nam se svako jutro lijepo javi. Da nema tih osoba, ne bi bilo ni onih ultra bogatih, a bogme ni Kolumbo ne bi mogao zapovijedati svojim brodovima.

Takav spomenik – kakav ima malo koji grad u svijetu – vrlo brzo bi mogao postati turistička atrakcija, a što je još važnije nijedno političko previranje i nijedan politički sustav ne bi mu mogao naštetiti. Taj kip ne bi bio na kakve smo dosad naviknuli  - na ideološki obojane političare – nego bi prikazivao nas same, od kojih se sastoji neki grad i koji čine njegovu dušu.

Na spomeniku ne treba štedjeti, nego raspisati pošteni natječaj i dati nekom vrhunskom umjetniku da ga sprovede u djelo. Može biti uvjet i da neka fontana bude u sklopu spomenika običnom čovjeku. Iako bi se na ovo djelo potrošili milijuni kuna gradskog proračuna, taj bi se trošak zasigurno vratio u budućnosti, a na kraju krajeva, zašto bismo se bunili na pražnjenje gradskog proračuna kada je spomenik podignut svima nama u čast?

Ljudima, koje povijest ne pamti, niti će ikada biti zapisani da su živjeli, ali njihovi svakodnevni životi i trud koji su uložili kako bi što bolje obavili životne zadaće su neizbježni mozaik na kojem počiva ovaj grad.

Ako ti ljudi ne zaslužuju spomenik, tko ga onda treba dobit?

Maro Marušić