INOVATIVAN NAKIT/SKULPTURA Otvorena izložba Aide Hebib Raguž 'Happines+Virtue' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Samostalna izložba dubrovačke umjetnice Aide Hebib Raguž u petak je otvorena u Domu Marina Držića.

Predgovor katalogu napisao je profesor Antun Karaman koji je istaknuo kako Aida Hebib Raguž stavlja u dilemu je li riječ o nakitu ili skulpturi te je pohvalio kako je postavljena izložba.

- Povećane forme imaju iznijansirane likovne komponente koje govore između redaka, na način kako su složeni materijali te stavljeni u prostor što mi je novost. Čini mi se da je to jedna od izložbi koja bi mogla stajati u svakom izložbenom prostoru u Europi i jednako bi figurirala - kazao je Karaman naznačivši kako se Hebib poslužila Držićevim šlagvortom iz doba Renesanse "happines and vritue" što je prema njegovm riječima bila uzrečica iz tog doba.

Također, u predgovoru kataloga Karamana je zapisao kako se Hebib "radeći aktualnu seriju nakita/skulptura, hrabro, maštovito i razigrano upustila u likovnu avanturu koja nudi više različitih mogućnosti percepcije (i recepcije) učinjenog: u mnogim se radovima odmakla od klasičnog poimanja nakita - prstohvatnu veličinu nakita, predmeta koji se obično nosi na tijelu, povećala je i monumentalizirala do mjere u kojoj je dominantnom komponentom postala volumenska – skulpturalna – dimenzija modelirane forme".

Umjetnica Aida Hebib Raguž zahvalila se zahvalila se Gradu Dubrovniku te ravnatelju doma marina držića Nikši Matiću.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo biti tu jer ova je ustanova podignuta na svjetski pijedestal posebno u obljetničkoj godini kada se obilježava 450. godina smrti Marina Držića - kazala je Aida Hebib Raguž.

Biografija umjetnice

Aida Hebib Raguž rođena je 1977. godine u Dubrovniku. Diplomirala je 2001. godine na Studiju Likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na kiparskom odjelu u klasi Josipa Diminića te stekla zvanje profesora Likovne kulture. Stječe diplomu Međunarodne studentske kiparske škole „Montraker” u Vrsaru. Autorica je javne skulpture u kamenu „Veliki žal” 1,90 x 60 x 80 cm koja je postavljena na Vrsarskoj rivi u općini Vrsar. U svom kiparskom stvaralaštvu ostvarila je mnoge zapažene cikluse skulptura, reljefa, mobila, umjetničkih intervencija i suvremenog autorskog nakita. Od 2002. godine svoje skulpturalne forme pretvara u nosive objekte. Oblikuje cikluse umjetničkog nakita od prirodnih materijala i plemenitih kovina, a posljednji ciklusi imaju konceptualan pristup. Autorica propituje nove materijale kroz nove medije. Osim kiparstva i dizajna, od 2004. do danas bavi se pedagoškim radom, radi kao profesor likovne kulture u Dubrovniku. Realizirala je niz edukativnih predavanja i inovativnih radionica iz kiparstva i dizajna za mlade u sklopu galerijskih projekata i međunarodnih festivala. Sudionica je niza umjetničkih kolonija i umjetničkih festivala diljem Hrvatske. Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama umjetnina. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU Dubrovnik i HDLU Zagreb.