LUKŠA PEKO I MARIN DRŽIĆ Predstavljena pjesnička mapa Pjesni ljuvenih velikog dubrovačkog komediografa (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: JM
Grafičko pjesnička mapa Lukše Peka na temu Pjesni ljuvenih Marina Držića svečano je predstavljena u Domu Marina Držića.

Naime, poznati dubrovački umjetnik Lukša Peko, na nagovor ravnatelja Marina Držića Nikše Matića te ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik Marina Ivanovića izradio je grafičku mapu koja tematizira Pjesni ljuvene velikog dubrovačkog pisca.

Tom prigodom, ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić, kazao je kako je izuzetno ponosan na jedan ovako važan događaj u ustanovi koja slavi najvećeg hrvatskog komediografa. 'Ovo večerašnje predstavljanje je visoko kvalitetna reprezentacija dubrovačke umjetnosti. Ova grafičko-pjesnička mapa sadrži ukupno sadrži ukupno 33 lista papira formata 32 x 30 cm, od čega je na 12 listova papira otisnuto 12 pjesnih ljuvenih Marina Držića, a na 12 listova papira tehnikom bakropisa i suhe igle 12 grafika Lukše Peka', istaknuo je Matić.

Autor jednog od dvaju predgovora, Marin Ivanović, kazao je kako je ovo djelo umjetnika Peka svojevrni omaž Marinu Držiću povodom 450 godina njegove smrti. 'U samoj mapi nije tematiziran klasični renesansni svijet, več onaj kojeg je Držić izmislio da bi u njega pobjegao', kazao je Ivanović.

Sam autor, Lukša Peko posebno je naglasio kako ova mapa nije isključivo njegovo djelo, već kako je on koautor. 'Želio bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u nastanku ovog djela, posebice Marinu i Nikši te mojoj supruzi Luči koja mi je dopustila da stvaram u tinelu', rekao je Peko.

Inače, ovo djelo je jedno od ukupno šest grafičkih mapa objavljenih u Dubrovniku u posljednjih 30 godina što ga čini samim time izuzetno vrjednijim.

Popularni Članci