SPONTANO I ROMANTIČNO Izložba slika Lene Kramarić 'Ateljerija' u Galeriji Sebastian

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Izložba slika Lene Kramarić 'Ateljerija' otvorit će se u subotu u 21 sat u Galeriji Sebastian.

Lena Kramarić je slikarica koja sa svakim novim ciklusom iznenađuje snagom stilskih pomaka i tek naznačenim motivskim inovacijama, ali i s velikim senzibilitetom za slobodu stvaralaštva ponukanu majčinskim instinktom. Spontanom iskrenošću, uz romantičarske i ponegdje nostalgične naznake, kroz prostodušnu zaigranost spontanog i studijskog, Lena stvara djela vrlo emotivnog naboja uz prisutnost životne energije koja sve njene slike objedinjuje u svijet kozmičkih promišljanja (beskonačnosti) ili tek u neka egzistencijalna stanja.

Riječ je o prizorima koji obuhvaćaju isključivo ženske senzualne i gotovo krhke figure djevojčica i žena koje su ponegdje ritmično poredane jedna do druge omogućavajući nam da ih raspoznamo, dok su drugdje nabacane u hrpe koje osim što nam daju slobodu viđenja, također emaniraju nered i nemir prožet osjećajem majčinstva i dječje igre. Figuracija na njezinim djelima tek se atribuira u neke kodirane poruke koje naprosto isijavaju u čitavoj pikturalnoj strukturi.

Nepostojanje izravne komunikacije s promatračem uvodi u prizor narativnu komponentu koja unosi potrebu za oslikavanjem interijera ili eksterijera u kojima se likovi nalaze, što pak dovodi do intimističke dinamizacije uprizorenja. Gledajući nove slike i uspoređujući ih s onima iz prethodnih ciklusa sasvim je jasno kako likovi na slikama upravo pulsiraju taj dinamizam, psihološki nedokučivu osjećajnost i djelomičnu nestabilnost u svijetu nesigurnosti. No, ono što im daje osjećaj sigurnosti je dodir majke i njezin zagrljaj koji iako nevidljiv na slikama ostaje psihološki sveprisutan duhom. (Iz predgovora, piše Andrea Batinić Ivanković, povjesničarka umjetnosti)

Lena Kramarić (1982, Zagreb). Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Grafički odsjek) u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (Nastavnički odsjek, smjer slikarstvo) kojeg završava 2008. godine te nastavlja obrazovanje na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Uz likovno stvaralaštvo radila je i kao profesorica povijesti umjetnosti, kreirala i vodila likovne  radionice, bavi se grafičkim dizajnom, izradom ilustracija i dizajnom interijera. Živi i radi u Dubrovniku.

Popularni Članci