KARTOLINE Strastveni dubrovački kolekcionar javnosti prezentirao dio vrijednih primjeraka razglednica (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Leona Rašica/Portal Oko
Dubrovačke kartoline iz zbirke Vladimira Šarića naziv je izložbe dvjestotinjak starih dubrovačkih razglednica koja je otvorena u ponedjeljak večer u prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine.

Ovaj strastveni dubrovački kolekcionar javnosti je tako prezentirao dio vrijednih primjeraka razglednica koje datiraju iz zlatnog doba od 1894. do 1918. godine.

- Razglednice koje su ovdje postavljene predstavljaju motive grada u dijelu kojeg mi zovemo Sveti Jakov, uključivo Lapad i Lokrum. Vremenski okvir ovih razglednica kreće se od 1894., to je najstarija godina utisnuta u žigu moje razglednice, a kreće se do 1918. godine, a to je vremenski okvir kojeg zovemo u kartofiliji zlatno doba razglednica. Želio sam kroz ove eksponate da posjetitelj dobije i dojam o povijesnom slijedu kartofilije u Dubrovniku pa sam na kraju dodao i desetak razglednica koje se nazivaju fotorazglednice, a koje datiraju u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, upravo zato što su one u to doba bile u najvećem broju prisutne u poštanskom prometu – istaknuo je autor izložbe Vladimir Šarić.

Poseban osvrt na ovu izložbu dao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji je istaknuo važnost kolekcionara, a posebno onih dubrovačkih, koji su svojevrsni kroničari grada, koji svojom strasti prema sakupljanju njima zanimljivih predmeta pridonose očuvanju sjećanja na važne događaje, ljude i pojave.

 - Na početku kataloga koji prati ovu izložbu stavio sam citat Armanda Momigliana koji govori da povjesničari pišu na jedan način, a kolekcionari skupljaju sve što ima veze s nekim predmetom, bez obzira koliko to drugim nebitno bilo. Kolekcionari su često stručnjaci specijalisti za pojedina područja. Oni jako dobro barataju činjenicama i godinama i od velike su pomoći – kazao je Viđen.

Znanje, ljubav i sjećanje tri su lajtmotiva kojima je Viđen opisao večerašnju izložbu.

 - Znanje je vrlo bitno u životu svakog kolekcionara jer podrazumijeva sve što se isprepliće s predmetom.  Druga je ljubav, strast koja goni kolekcionara i razlikuje ga od ostalih i približava ga znanstvenicima.  To je strast za podatkom, predmetom, pričom koja se krije oko predmeta. Kolekcionari su vrlo bitan dio čuvanja sjećanja na grad, ljude i prošle događaje. Dubrovački su kolekcionari vrlo bitni kroničari grada – kazao je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Izložba ovih posebnih razglednica iz zlatnog doba kartofilije, svjedočit će o davnim vremenima i buditi sjećanja sve do 2. listopada 2016. godine do kada je se može pogledati u prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine, a svakako će nastaviti živjeti u svijesti strastvenih kolekcionara i svih onih koji sa sjetom gledaju na minula razdoblja.

Leona Rašica/Portal Oko