Klasična i filmska glazba u Kneževom dvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DSO
Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje koncert pod nazivom „Classical Vs. Film Music“ u utorak, 11. listopada u Kneževom dvoru s početkom u 21 sat.

U prvom, klasičnom dijelu koncerta, predstavit će se violončelist Vid Veljak, a koncertom će ravnati Veton Marevci. Imat ćemo priliku poslušati Divertmento u D duru, KV 136 W. A. Mozarta te Koncert za violinčelo i orkestar br. 2 u D duru, Hob VIIb/2 J. Haydna.

Iako mlad, violončelist Vid Veljak pobjednik je brojnih natjecanja među kojima su i međunarodna natjecanja Antonio Janigro u Poreču te Daleki akordi u Splitu, a 2015. godine bio je finalist prestižnog violončelističkog natjecanja “Guilhermina Suggia” (Porto, Portugal). Kao solist nastupao je uz pratnju čuvenog Stuttgartskog komornog orkestra, Zagrebačkih solista, Riječkog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a i Zagrebačke Filharmonije, a na koncertu u utorak i po prvi put s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Veton Marevci godine 2010./2011. upisuje orkestralno dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi maestra Uroša Lajovica. U sezonama 2011.-2013. djelovao je kao jedan od dirigenata Zagrebačkog orkestra mladih (ZOM-a). Početkom 2015. godine po prvi puta ravna Zagrebačkom filharmonijom, nakon čega godinu dana obnaša dužnosti asistenta dirigenta istog orkestra s kojim ostvaruje dvije izvedbe Orffove Carmine Burane.

U drugom dijelu koncerta Veton Marevci ravnat će orkestrom koji će izvesti popularnu filmsku glazbu, odnosno teme nekih od najpoznatijih filmova i TV serija kao što su Titanic, Kum, Pirati s Kariba, James Bond, Igra prijestolja, poznata djela H. Mancinija, C. Santane i druga. Ovaj program kojeg je Dubrovački simfonijski orkestar počeo izvoditi u posljednjih godinu dana, okuplja i oduševljava brojne posjetitelje.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Dubrovačkog simfonijskog orkestra www.dso.hr, a za koncert vrijede uobičajene povlaštene cijene ulaznica za umirovljenike (20 kn), korisnike Libertasovog pokaza (10 kn), studente s kulturnom iskaznicom (besplatan prolaz) kao i za građane stare gradske jezgre te popust od 30% za sve ostale građane. Povlaštene ulaznice moguće je kupiti isključivo u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Slanica-Revelin), a karte po regularnim cijenama i u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži i u agenciji Perla Adriatica na Pločama. Ulaznice se također mogu kupiti sat vremena prije početka koncerta pred Dvorom. Za dodatne informacije zvati na 099 2211 585.