KNJIGA KAO PRIJEVOZNO SREDSTVO Barbara Tartaglia Roca predstavila svoju književnu ekspediciju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DKD
Ljubav prema putovanjima, čitanju i upoznavanju novih kultura Barbara Tartaglia Roca spojila je u jedinstveni projekt „Čitanjem oko svijeta“ kojeg je u utorak, 18. travnja, predstavila dubrovačkoj publici u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.  U svojoj književnoj ekspediciji  zadala si je zadatak pročitati po jednu knjigu iz svake zemlje svijeta i tako proputovati svijet originalnim prijevoznim sredstvom – knjigom.

Tijekom trogodišnjeg putovanja knjigama oko svijeta Tartaglia Roca otkrila je najrazličitije ljudske sudbine, kako se kuha, smije, plače, rađa i umire u bliskim i dalekim kulturama, što spaja i što razdvaja, što ljudi vole i čega se boje kao i da na različitim krajevima svijeta postoje isti običaji. Također pročitavši po jednu knjigu iz 196 zemalja zaključuje kako ono što je zajednička tema u literaturi jest patnja žena, miješani brakovi, tranzicijske i migrantske teme, da svi imaju svoje gastarbajtere ali i da cijeli svijet ima 'problema' sa susjedima „svi mi imamo svoje južnjake“ te dodaje kako se pisci zapadnog svijeta najviše bave sami sobom, dok se drugi bave zajednicom.

Barbara Tartaglia Roca bila je gošća Dubrovačkih knjižnica u okviru ciklusa putopisnih predavanja „Putositnice utorkom“, a svoje izlaganje zaključila je citatom španjolske spisateljice Rose Montero: „Primjećujem da me sve ove knjige mijenjaju iznutra, nisam ni slutila da je pročitati isto što i proživjeti“.