LJETNE IGRE PRIPREMILE PRAVU GLAZBENU POSLASTICU Ne propustite nastupe mladih, ali poznatih i priznatih glazbenika

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Novi glazbeni program 67. Ljetnih igara pod nazivom 'U susret budućnosti'  predstavljen je danas u atriju Kneževa dvora u sklopu kojeg nastupaju i mladi laureati prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja.

Program je već u nedjelju otvorio pijanist Andrew Tyson, idejni začetnik projekta, a večeras je na programu drugi koncert koji publici predstavlja Aljošu Jurinića koji će se održati u atriju Kneževa dvora. Slijedi nastup američkog violinista Stephena Waartsa koji će imati solistički koncert u ponedjeljak, 22. kolovoza. Mladi laureati su i violinist Aleksey Semenenko i pijanistica Inna Firsova koji će se publici predstaviti u utorak, 23. kolovoza, a program će zaključiti pijanist Yury Favorin recitalom u srijedu 24. kolovoza. Kreativna voditeljica programa je glazbenica i iskusna kulturna menadžerica Yana Tiefbenkel.

'Spomenuo sam više puta da su nam mladi važan dio programa. Rekao bih da je oslonac ovog projekta bio proškogodišnji koncert Tysona koji je održao fascinantan recital. Nakon koncerta smo razmišljali što bismo mogli napraviti pa smo došli na ideju da bi bilo dobro napraviti jedan program koji bi se bavio mladim umjetnicima koji velikim koracima kroče zahvaljujući natjecanjima i nastupima na važnim mjestima,' kazao je na samom početku Tarbuk nešto više o tome kako je nastala ideja te dodao kako će program imati i edukativni karakter jer će se održati i prigodni tečajevi.

Tyson je kazao kako mu je čast vratiti se u Dubrovnik, a po pitanju programa je kazao kako ujedinjuje tradiciju s nečim posve novim. I ostali sudionici izrazili su kako im je čast nastupati na Ljetnim igrama, ali i oduševljenje prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom. Sličnog je mišljenja i sama Yana Tiefbenkel koja je kazala kako joj je drago što je Tarbuk imao sluha za navedene ideje, ali i istaknula važnost festivala koji se održava više desetaka godina. Dubrovnik je nazvala magičnim gradom.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat također je kazao nekoliko riječi o programu.

'Posebno nas u DSO-u veseli što smo sudjelovali i planirali navedeni projekt koji se čini poprilično zanimljiv. Glavni dirigent je bio upravo Tarbuk, kad smo krenuli s festivalom Dubrovnik u pozno ljeto. Ovo je odlična prilika da napravimo jedan iskorak s mladima,' kazao je Milat.

Inače, Tyson je prepoznatljivo ime na glazbenoj sceni, a BBC Radio 3 naziva ga 'pravim pjesnikom glasovira'. Jurinić je svoj najveći uspjeh ostvario pobjedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu, a bio je i finalist Međunarodnog pijanističkog natjedanja Fryderyk Chopin u Varšavi što ga čini jednim od najuspješnijih hrvatskih pijanista. Waarts je cijenjen zbog svog 'tehničkog umijeća i posve prirodnog osjećaja za glazbenu dramatiku', kako je naveo Strings Magazine, Semenko je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada kao i Inna Firsova. Sve su to razlozi za posjetiti najavljene koncerte.