MEĐUNARODNA IZLOŽBA Sirijski slikar donio ljubav u Dubrovnik (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić/Portal Oko, DD
Međunarodna izložba naziva Ljubav u Damasku, sirijskog umjetnika s privremenim boravištem u Moskvi, Eliasa Ayouba otvorena je u srijedu večer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Izložba predstavlja slikarski opus umjetnika nastao u posljednje dvije godine, a riječ je o figurativnom slikarstvu koje se na trenutke odmiče prema apstrahiranju. U njemu se tematizira sadašnja situacija rata koji se odvija na području odakle potječe autor.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović predstavio je Eliasa Ayouba kao slikara mlađe generacije koji dolazi iz grada koji je zahvaćen ratom.

- Umjetnicima koji su u takvim uvjetima stvarali na neki način budi se drugačija energija, sazrijevaju i stječu drugačiji stil radova - kazao je ravnatelj Ivanović zahvalivši se posjetiteljima koji su odlučili podržati rad Eliasa Ayouba, ali i Umjetničke galerije koja prolazi "turbulentna vremena budući da grad nema proračuna, a program se mora realizirati."

Muzejska savjetnica i kustosica izložbe Vesna Delić Gozze istaknula je kako je najveća kvaliteta Ayouba slojevitost što najbolje opisuje prema njenom mišljenju Michel Foucault kada govori o distopiji idiličnog. 

- Damask je u srcu ovog slikara. Trenutno su tu nastanjeni bogovi rat, međutim umjetnik otvara mogućnost da se pojave i drugi bogovi. To me podsjeća na ratni Dubrovnik jer je izražena ta ratna stvarnost, no postoji i nada u bolje - kazala je Delić Gozze.

Kustos izložbe, Vinicije Lupis  naveo je kako je osnovni cilj izložbe bio obnova kulturnih veza između Sirije i Dubrovnika.

- Za Eliasa Ayouba umjetnost je oružje koje potječe iz unutrašnjih emocija da se nadvlada nedaća u kojoj se živi - rekao je Vinicije Lupis.

Umjetnik Ayoub naveo je kako umjetnik uvijek uči od velikana poput Chagalla, Picassa, ruskih realista, apstraktnih slikara i ostalih, no prema njegovom mišljenju najvažnije je da se sačuva osobna kultura.

- U mojim slikama u pozadini se vidi moj lijepi grad s posebnom arhitekturom i prirodnom. Želim se izražavati kao sirijski slikar koji donosi ljubav u ovaj predivni grad - rekao je Elias Ayoub koji po prvi put izlaže svoja djela u Europi.

Aida Čakić/Portal Oko