NA POMOLU VELIKI OBRAT Elementarne čestice ipak na Ljetnim igrama

Autor: dubrovackidnevnik.hr

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao da će poduzeti posebne sigurnosne radnje, ako se vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara odluči na izvođenje predstave “Elementarne čestice” prema romanu Michela Houellebecqa, vodstvo festivala jučer nas je informiralo da želi izvesti naslov u režiji Ivice Buljana, piše Jutarnji.

- Voljeli bismo Houellebecqa odigrati, ali moramo prethodno i službeno dobiti potvrdu MUP-a o tome da će osigurati izvođenje predstave, te ispitati pravne aspekte situacije, među ostalim i to tko snosi odgovornost u slučaju da se nešto loše dogodi. Treba razgovarati i s članovim Festivalskog te Upravnog vijeća Igara. Konačnu odluku ćemo donijeti do petka - izjavila je za Jutarnji ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igaraIvana Medo Bogdanović. Obrat je to u slučaju Houellebecq, koji je odjeknuo u svjetskim medijima koji su prenijeli da je Hrvatska povukla s nacionalnog festivala “Elementarne čestice” zbog straha od terorizma. Strani mediji izvijestili su i kako je župan Nikola Dobroslavić zatražio od tajnih službi da se izjasne o riziku izvođenja predstave, i to nakon što je na Festivalskom vijeću rekao da ne želi da se u Dubrovniku izvodi djelo književnika koji vrijeđa islam, odnosno da nema namjeru tu izvedbu ni financijski podržati sa 650 tisuća kuna.

Šefica Dramskog programa Igara Mani Gotovac istaknula je kako se nada da nakon Ostojićeve izjave o osiguranju izvedbe ljubavne drame ne postoji zapreka u realizaciji programa.

- I ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sudeći prema telefonskom razgovoru s njezinim savjetnikom za društvena pitanja Androm Krstulovićem Oparom, dijele uvjerenje većine članova Festivalskog vijeća Igara koje je prihvatilo program festivala - izjavila je Gotovac.

Redatelj predstave Ivica Buljan jučer je naglasio da ni u kojem slučaju neće odustati od “Elementarnih čestica”. Neizvođenje bi, po njemu, značilo kapitulaciju pred slobodom umjetničkog izražavanja i prihvaćanje cenzure.

I ministar kulture Berislav Šipuš komentirao je najnovijii stav vodstva Igra.

- Podržavam svaku inicijativu koja bi dovela do toga da se ‘Elementarne čestice’ izvedu - rekao je ministar.