NOSTALGIČNA GLAZBENA VEČER Matija svirao Arsena u prepunom Dvoru (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Istaknuti jazz pijanist Matija Dedić sinoć je,  26. srpnja, na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama u prepunom atriju Kneževa dvora izveo program – Matija svira Arsena, kao glazbeni hommage svom preminulom ocu, vrhunskom glazbeniku i klasnom šansonjeru Arsenu Dediću.

Jazz čitanja tema iz Glembajevih i U registraturi, kao i Moderato Cantabile i Kuća pored mora koje su također pretvorene u ogledne primjerke piano-jazza te pjesme poput Tvojih nježnih godina i Sve što znaš o meni našle su svoje mjesto na albumu, kao i na koncertu u Dvoru. Album je zapravo puno više od hommagea Matije svome ocu, on predstavlja usklik duše jednog velikog umjetnika drugom, što je posebno dirnulo festivalsku publiku na vrlo emotivnom koncertu u Kneževu dvoru - na istom mjestu gdje je i Arsen Dedić nastupio u okviru 65. Dubrovačkih ljetnih igara i izveo neke od ovih vječnih skladbi.

Matija Dedić klavir je počeo svirati u dobi od pet godina. Na jazz akademiji u Grazu diplomira 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Odrastao u obitelji umjetnika, okružen pop ali i klasičnim glazbenicima, u najranijoj dobi počinje slušati različite glazbene stilove te ubrzo počinje pisati glazbu za televiziju i kazalište, te povremeno nastupati s poznatim hrvatskim glazbenicima. Od Hrvatskog društva skladatelja dobio je nagradu za album Octopussy u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina.