NOVO IZDANJE DUBROVAČKIH MUZEJA Objavljen katalog 'Pome i pengana jaja dubrovačkog kraja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački muzeji
Katalog ''Pome i pengana jaja dubrovačkog kraja'', palme i pisanice iz Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanja, igre i folklor Etnografskog muzeja, najnovije je izdanje Dubrovačkih muzeja

Autorica kataloga je kustosica Dubrovačkih muzeja Lana Milošević Đerek, koja na 181 stranici donosi opširnu priču o predmetima s područja duhovne, nematerijalne narodne kulture i tradicijskog umijeća, vezanih za preduskrsno i uskrsno vrijeme.

Katalog je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada na temu nematerijalne kulturne baštine na primjeru uskršnjih običaja Dubrovnika i šire okolice. Ova publikacija po prvi put na jednom mjestu objedinjuje složene tradicijske elemente kojima obiluje sakralna i pučka kultura ovog kraja – pojasnila je kustosica Milošević Đerek.

Kroz više poglavlja katalog obrađuje različite teme počevši od samog simboličnog značenja jajeta kroz mitologiju, povijest, religiju preko korizmenih i uskršnjih običaja do uloge pome i pisanice odnosno penganog jaja u simboličkom i stvarnom kontekstu.

Etnografski muzej posjeduje tristotinjak pisanica – penganih, maštenih ili opituranih jaja, 11 pletenih palminih grana i grančica iznimne ljepote, te 6 ispletenih maslinovih grančica, s pridruženim malim golubicama, izrađenima od srčike grančica smokve. U ovoj publikaciji izdvojen je i predstavljen dio primjeraka pisanica iz spomenute zbirke, koji su specifični i karakteristični za dubrovački kraj, bilo po motivima, starosti ili osobitosti.

Recezenti kataloga s dr. sc. Vinicije B. Lupis i dr. sc. Lucija Franić Novak. Dvojezični katalog je dostupan u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru i u žitnici ‘’Rupe’’ po cijeni od 139 kuna.