INTRIGANTAN KOMAD NA LOKRUMU Ovo je opera o ljubavi, bolesnoj ljubomori i promjeni spola (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Glazbeno-scenski program ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara donosi premijeru opere Orlando Georga Friedricha Händela u režiji Jánosa Szikora koja će se održati u petak u 21.30 u klaustru Benediktinskog samostana na Lokrumu.

U središtu opere je priča o nepobjedivom vitezu Orlandu koji je razdvojen između ljubavi i vojničke dužnosti. Inače se opera izvorno prikazala tek deset puta, ali je bila prepoznata kao izvanredna te se danas smatra remek djelom. Operu izvodi i nagradom Orlando ovjenčani Hrvatski Barokni Ansaml koji predvodi koncertna majstorica Laura  Vadjon.

U vlastitom čitanju i reinterpretaciji Händelovog djela, redatelj Janos Szikora dodao je podnaslov Metamorfoze te je pojasnio zašto je to napravio.

- Kada sam prvi put čuo ovu operu, bilo mi je čudno što su njezini glavni likovi dva muškarca i dvije žene, a u partituri nema muških glasova pa sam se zapitao u čemu je tajna i zaključio kako je riječ o preobrazbi. Ljudska bića uvijek žele promijeniti svoj izgled i igrati se s njime pa sam se i ja poigrao sa spolovima glavnih junaka - pojasnio je redatelj Szikora kojega je očarao Benediktinski samostan na Lokrumu.

- Ovo je prirodni labirint koji je savršena simbolika života. On često ne daje izravan pristup stvarima i zbunjuje ljude koji žele naći svoj put i to je bila savršena situacija za zaplet u Orlandu - rekao je Szikora koji je naglasio kako Orlando inače u originalu traje tri sata, no najavio je kako će ovaj lokrumski trajati oko 90-ak minuta što je prema njegovom mišljenju ugodno i dovoljno.

Glazbeni voditelj i dirigent David Bates istaknuo je kako je izvedba "spoj ekspresije, emocije i akademskog pristupa glazbi."

- Riječ je o emocijama koje su aktualne i dana iako je djelo napisano 1733. godine. Sve što pjevači pjevaju i orkestar svira u suglasju je s današnjicom. Ovo je opera o ljubavi, ljubomori i o tome gdje ljubomora može dovesti čovjeka, a to je do ludila - rekao je Bates.

Solisti Renata Pokupić, Ivana Lazar, David Oštrek, Marija Kuhar Šoša i Owen Willetts kazali su kako im je bilo "očaravajuće raditi na Lokrumu".

- Ovo je potpuno povezivanje s prirodom i u naš nastup su uključeni paunovi, zečevi koji trče okolo, zvukovi prirode, mirisi Lokruma, svjetlo koje se mijenja konstantno... Ovakva prilika je posebna - kazala je Renata Pokupić, a Ivana Lazar je istaknula posebnost pjevanja u povijesnim prostorima koji se prema njegom mišljenu prožimaju s pjevanjem.

- Sve nam to pomaže da doživimo uzvišenost Handelove glazbe i mislim da je najveći adut ove predstave stapanje instrumenata s prirodom što će biti čarobno - rekla je Lazar. Njezin kolega David Oštrek smatra kako mu je nastup na Lokrumu jedinstvena prilika u životu.

Britanski kontratenor Owen Willetts koji će utjeloviti viteza Orlanda također izrazio je oduševljenje okolišom i prostorom gdje će nastupiti.

- Lijepo je izaći iz dvorane, a ovaj put smo tamo gdje rijeko obitavamo. Konačno smo vani - onakvi kakvi jesmo, kakav je ljudski glas i pokušali smo napraviti najviše od toga što nam je priroda dala - naznačila je Marja Kuhar Šoša. 

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk kazao je kako je oduvijek imao želju dovesti Orlanda na Ljetne igre.

- Drago mi je da sam uspio stvoriti uvjere da se producira vrhunsko glazbeno-scensko djelo i to je pravi put ka izvornoj zamisli glazbenog programa, a posebno sam sretan da se moj mandat završava s ovim projektom te se nadam da će biti takvih još - zaključio je intendant Tarbuk.

Aida Čakić