PARIŠKI ŠARM I U DUBROVNIKU Cabaret 'Laurette de Paname' stiže u Kazalište Marina Držića!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: KMD
Središnje događanje ovogodišnjeg Mjeseca Frankofonije u Hrvatskoj je cabaret predstava ''Laurette de Paname'' u organizaciji 5 francuskih alijansi u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik) uz potporu Fondacije francuske alijanse i Francuskog velkeposlanstva u Hrvatskoj. Cabaret će se održati   13. ožujka u 18:30 sati u Kazalištu Marina Držića.

Radi se o gostovanju pariškog kabarea Laurette de Paname s jednom izvođačicom-glumicom i plesačicom Laure Bontaz koja u one woman-showu, za koji potpisuje i scenarij i režiju, publiku upoznaje s portretima Parižanke kroz epohe i prenosi u ambijent Pariza devetnaestog stoljeća, zlatnog doba kabarea. Ova predstava nije samo glazbena i plesna, nego i povijesno-kulturološka atrakcija, koji se rijetko ima prilike vidjeti u suvremenim izvedbama i uopće, na repertoarima europskih kazališta. U predstavi se koriste originalni kostimi iz Moulin Rougea jer je francuski kabare uvelike vezan uz razvojne faze toga kluba.  Dizajn kostima potpisuje Alexandre Bodin, a umjetničko vodstvo projekta i glazbu Stéphane Neville. Predstavu producira kazalište Fantaisie production iz Pariza, a na gostovanje u Hrvatsku dolaze na inicijativu i uz podršku Fondacije Alliance Française iz Pariza. Gostovanje je realizirano uz potporu Francuskog instituta u  Zagrebu i Francuske ambasade te mreže Francuskih alijansi u Hrvatskoj.

Predstava je na turneji u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Dubrovačko gostovanje organizira Francuska Alijansa Dubrovnik u suradnji s Kazalištem Marina Držića.

Ovom prilikom želimo zahvaliti dubrovačkim sponzorima gostovanja, hotelu Valamar

Lacroma, te restoranima Rozario i Moskar.

Laure Bontaz u svoj nastup uključuje puno provokacije, šale, burleske i satire, jer i samo ime predstave koju je sama osmislila, napisala i režirala aludira na Pariz belle epoquea, Paname. Tako se zvao u pariškom žargonu u doba kad je otvoren Moulin rouge(1889.) Paname, po Panamskom kanalu koji se tada gradio, odnosno, po panamskom korupcijskom skandalu vezanom uz Pariz i poznate Parižane onoga doba (među kojima su bili i Georges Clemanceau i Gustave Eiffel). Ta je afera proizvela i kasniju zloglasnu aferu Dreyfus, najveći politički skandal u povijesti francuske Treće republike. Zato je subverzivno mjesto puno satire i burleske poput Moulin rougea, gdje se plesao can-can i činile mnoge građanskom moralu zabranjene stavri, upravo tada doživio svoje zlatno doba. U umjetnosti, to je doba dekadentizma, a prisjetimo li se da je Moulin Rouge na Montmartreu, dijelu Pariza poznatom po umjetnicima, i da su ga proslavili, osim kasnijih filmova Jeana Renoira i Baza Luhrmanna, i plakati Henri de Toulouse-Lautreca,  sasvim je jasno zašto predstava inspirirana tim periodom ima toliko uspjeha kod pariške publike.

Laure Bontaz se kronološki tu ne zaustavlja, ide sve do 80-ih godina dvadesetog stoljeća, a predstava je strukturirana kroz poznate brojeve iz opereta i šanosni, te smo sigurni da će privući mnoge ljubitelje pariškog šarma i u Dubrovniku.

Popularni Članci