NAJVEĆA MEĐUNARODA IZLOŽBA U DUBROVNIKU Stigle fotografije u sanducima, posebi okviri, a opsežan katalog predstavlja umjetničko djelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: UGD
Umjetnička galerija Dubrovnik s ponosom najavljuje izložbu jednog od najpoznatijih svjetskih fotografa, Ahmeta Ertuğa, čija se djela po prvi put predstavljaju hrvatskoj publici.

Za izložbu u Dubrovniku, turski se fotograf predstavlja s 20 fotografija velikih formata reprezentativnih interijera građevina snimljenih u Italiji i Dubrovniku.

Novi ciklus fotografija obuhvaća interijere neke od najpoznatijih građevina poput knjižnice Laurenziana u Firenci, vile Farnese u Capraroli, kazališta Bibiena u Mantovi i neke od poznatih dubrovačkih građevina čije su lokacije za sada još uvijek neotkrivene.

Za nadolazeću izložbu u Dubrovniku, gdje je krajem rujna snimao sa svojim timom na poziv Umjetničke galerije Dubrovnik, Ertuğ je snimajući u ranim jutarnjim satima uspio izbjeći turističke gužve i snimiti prazne i skrivene prostore Staroga grada.

Relizacija tehnički iznimno složenog projekta ostvarena je uz financijsku potporu grada Dubrovnika i sponzorskih partnera Turkish Airlinesa, hotela Libertas Rixos Dubrovnik i Turskog kulturnog centra Yunus Emre iz Zagreba.

O samoj složenosti izložbe i transporta djela govori činjenica da su fotografije, od kojih neke dosežu i veličinu od 225 x 180 cm koja je standardna veličina Ertugovih fotografija, u Dubrovnik stigle u sanducima koji teže i do jedne tone. Budući da će izložba biti postavljena na 2. i 3. katu Umjetničke galerije Dubrovnik, bilo je potrebno angažirati posebnu vrstu dizalica kako bi se sanduci s fotografijama prebacili u galerijski prostor.

Tehničkom timu Galerije pridružio se i Ahmet Demirtaş, stručnjak za okvire koje zahtijevaju ovi formati.

Fotografije za ovu izložbu izrađene su u poznatom Grieger Studiju u Düsseldorfu, koji je jedan od rijetkih preostalih fotografskih studija u svijetu koji zadovoljava visoku kvalitetu kromogenog tiska na dibondu.

Opsežan katalog koji prati izložbu tiskan je u nakladničkoj kući Olusur Basim A. Ş. u Istanbulu pod posebnim nadzorom samog fotografa Ahmeta Ertuğa čiji katalozi predstavljaju jednu vrstu umjetničke knjige.

Među mnogobrojnim umjetničkim knjigama limitiranih edicija koje je turski fotograf izdao, svakako treba izdvojiti knjigu o Hermitage muzeju u Sankt Peterburgu gdje ga je pozvao sam direktor Mikhail Piotrovsky povodom 250. godišnjice osnutka muzeja, čiji prvi primjerak pripada ruskom predsjedniku, Vladimiru Putinu.