Pogledajte koje književne žanrove Dubrovčani najviše čitaju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ilustracija
Danas završava obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u Narodnoj knjižnici Grad.

Cilj obilježavanja ovog Mjeseca jest upoznavanje djece s knjižnicom kroz brojne radionice, pričaonice, lutkarske predstave te glazbeno-poetske večeri.

Program je namijenjen djeci kako bi se kod njih stvorila navika, odnosno kultura čitanja. Čini se kako je upravo kultura čitanja na nezavidnoj razini, a tome su zasigurno pridonijeli  ubrzan način života, razvoj interneta koji je olakšao preraživanje i povećao dostupnost informacija, ali također mlade generacije odvikao od posjećivanja knjižnica.

Ipak, prema podacima Narodne knjižnice Grad koja u posljednjih godinu dana bilježi porast aktivnih korisnika izgleda da nije sve tako crno.

U Gradskoj knjižnici u 2015. godini najčitaniji su naslovi iz područja beletristike, među kojima prednjače ljubavni i kriminalistički romani. Ljubavni roman Glazba sjene američke autorice Julie Garwood najčitaniji je roman ove godine, a u stopu ga prate romani Leile Meacham, Lise Kleypas i Jane Feather. Među 'krimićima' rado su čitani svi naslovi Joa Nesboa.

Korisnik koji najviše čita može se podičiti brojkom od 160 pročitanih naslova, a slijedi ga korisnica koja ih je pročitala 158.

Marijana Matulović