POHODIO DUBROVNIK On je Hrvat, moguće i novi papa, a nije baš da voli ove što maltretiraju trudnice ispred bolnica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Papa Franjo u nedjelju je imenovao 17 budućih kardinala, od kojih je 13 mlađih od 80 godina i imaju pravo birati i biti birani za Papu. Konzistorij na kojem će Franjo proglasiti nove kardinale, prinčeve Crkve, bit će 19. studenoga. Trojica od trinaestorice koji imaju pravo ući u konklavu su iz Europe, trojica iz Latinske Amerike, trojica iz SAD-a i po dvojica iz Afrike i Azije. Jedan od njih je i Blaž Čupić, američki kardinal hrvatskih korijena, protivnik maltretiranja trudnica ispred bolnica i jedan od rijetkih koji štite prava homoseksualaca. 

Čupić je za festu Sv. Vlaha pohodio Dubrovnik te tom prigodom nije skrivao oduševljenje tim gradom.

 Najmlađi među budućim kardinalima je 49-godišnji Dieudonne Nzapalainga, nadbiskup Banguija, u Srednjoafričkoj Republici. Papa je prošle godine posjetio tu zemlju. Među ostalima se ističu nadbiskup Brazilije Sergio da Rocha, nadbiskup Madrida Carlos Sierra, nadbiskup Bruxellesa Jozef De Kesel i nadbiskup Chicaga Blase Cupich, kojem su baba i djed Hrvati.

Kako piše 24 sata Blase Cupich (Blaž Čupić) svećenik je od 1975. godine, a 2011. je kao biskup Spokanea svećenicima rekao da ne podržava sudjelovanje bilo koga od njih u prosvjedima organizacije “40 dana za život”, koju smatra ekstremističkom.

Tada je rekao je da žene pred kliniku već stižu s odlukom o abortusu, u teškoj situaciji, često ostavljene od muškarca i da ih ne treba uznemiravati.

Uoči referenduma o istospolnom braku u državi Washington 2012., Cupich je u pismu vjernicima poručio da oni koji bi izjednačili brak, zapravo “duboko suosjećaju prema onima koji su hrabro odbili živjeti u strahu od odbijanja zbog seksualne orijentacije”.

“To suosjećanje je posljedica tragične nacionalne povijesti nasilja protiv homoseksualaca, napada na njihovo dostojanstvo i samoubojstava tinejdžera koji nisu izdržali pritisak ili su bili zlostavljani”, napisao je.