POTRES U KULTURI Desnica ide rušiti ministricu iz Dubrovnika?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Je li ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovorna po zapovjednoj odgovornosti jer kao članica Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra nije reagirala i spriječila brojne nepravilnosti na koje je ukazao nedavni nalaz Državne revizije o poslovanju HAVC-a u 2015. godinu te zbog čega je na početku svog mandata tako gorljivo branila HAVC i Hrvoja Hribara, glavno je pitanje kojim će se u narednom razdoblju baviti svi oni HDZ-ovci naslonjeni na desno krilo te stranke, braniteljske udruge i njima skloni nezavisni saborski zastupnici.

Mnogi s kojima je jučer razgovarao Jutarnji list naslanjaju se na izjavu bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića kako je odlazak Hrvoja Hribara s čelnog mjesta HAVC-a tek vrh ledenog brijega te kako nakon njegova odlaska treba što glasnije i jasnije pozivati na demontažu tog, po njima, “trulog” i “korumptivnog” sustava.

Izbor ravnatelja

Prema tvrdnjama naših sugovornika i planovima koji se mogu razaznati iz njihovih izjava, strategija na ukazivanje odgovornosti ministrice Nine Obuljen Koržinek ići će u tri smjera.

Prvo, budno će se pratiti kada će izaći natječaj za novog ravnatelja HAVC-a i pokušati utjecati da tamo zasjedne osoba koja nije dio iste grupacije koja je već godinama u i oko te ustanove, piše Jutarnji list.

Osim toga, kada god bude prilika, na sjednicama Sabora propitkivat će se što se učinilo s nalazom Državne revizije. Da je taj smjer vrlo izgledan, potvrdio nam je i nezavisni zastupnik Željko Glasnović. - Uistinu ne razumijem zbog čega, nakon što je Državna revizija objavila izvješće o nadzoru HAVC-a, u to tijelo još nije ušla financijska policija. HAVC je klasičan simptom disfunkcionalnog sustava u Hrvatskoj koji se pod hitno mora urediti. To se trebalo učiniti još kad je postalo poznato da je HAVC sufinancirao pamflet Masakr na Dvoru koji blati Domovinski rat. Postoji odgovornost ministrice i ona mora riješiti taj problem. O tome se ne smije šutjeti - jasan je Glasnović. Hoće li imati partnera u toj borbi, ne otkriva.

Bruna Esih pak smatra kako ministrica Obuljen Koržinek ima određenu odgovornost zbog nalaza Državne revizije.

Cijeli članak pročitajte na Jutarnjem listu.

Popularni Članci