Predstavljena slikovnica Stjepan Gradić, povijest Dubrovnika približena najmlađima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u nedjelju navečer slikovnicu „Stjepan Gradić“ autora teksta Vinicija B. Lupisa i ilustratora Eugena Varzića, posvećena velikom Dubrovčaninu, danas najčešće nazivanom Otac domovine.

Sedma je to Matičina slikovnica iz edicije „Cvijeta“, u čast znamenitim osobama iz dubrovačke povijesti.

- Lupis lirskim tonovima prati Gradićev život, njegovu dubrovačku ishodišnu životnu stanicu, obrazovanje i napredovanje, veličinu priznatog znanstvenika, filozofa i diplomata, ali i skladnog i odanog potomka starog dubrovačkog vlastelskog roda - istaknula je na promociji slikovnice Jelena Obradović Mojaš.

- Slikovnicu je svojim crtežima punim detalja i svježeg kolorita oplemenio i obogatio Eugen Varzić - dodala je Obradović Mojaš, ocijenivši ovu slikovnicu značajnim pedagoškim iskorakom.

Autor teksta Vinicije B. Lupis kazao je kako je namjera slikovnice bila pružiti djeci informaciju o za njih nepoznatoj osobi.

- Najdraže mi je bilo kad su djeca tu slikovnicu prihvatila. Možda će budućim građanima ovog grada ostati u pamćenju neka slika ili riječ iz ove slikovnice te im pobuditi žarulju u glavi, kao kod našeg sugrađanina Gradića - dodao je Lupis.

Ilustrator slikovnice, likovni umjetnik Eugen Varzić kratko je kazao kako zapravo slikovnica govori umjesto njega.

- Slikovnica mi je pomogla da još dublje uronim u vašu povijest i da je još više zavolim - kazao je Varzić.