PREMIJERNI DRAMSKI NASLOV NA IGRAMA 'Gospoda Glembajevi bili su nužni da se pojave u Dubrovniku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijera Gospode Glembajevih u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla održat će se u nedjelju u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

O Krležinom dramskom klasiku, kojega Igre postavljaju prvi put u svojoj povijesti, redatelj Zlatko Sviben izrazio je zadovoljstvo.
-U Dubrovniku smo našli izvanredan prostor i dobro je da se Umjetnička galerija otvorila kao scenski prostor. Slike imaju veze s epohom Glembajeva jer su tu Meštrović, Bukovac i ostali, a i sam glavni lik je slikar - rekao je Sviben osvrnuvši se na važnost socijalnog segmenta predstave.
- Krležini Glembajevi se događaju od 1 do 5 ujutro kada se tijekom jedne noći sruši cijela financijska konstrukcija. Uvijek smo mislili da je to nemoguće, ali danas se vidi da je ipak moguće. Zanimljivo je to bogatstvo i sve što se događa oko njega pa i Dubrovačkih ljetnih igara.  Mislim da Dubrovnik, onako biblijski, ne može služiti Bogu i bogatstvu. Dubrovačke ljetne igre bi trebale služiti Bogu i to svome, jer bogatstvo i turizam samo remete stvar - mišljenja je Zlatko Sviben na što je intendat Mladen Tarbuk kroz smijeh dodao kako su "Ljetne igre, prema financijskim konstrukcijama, puno bliže Bogu nego bogatstvu."


Intendant Tarbuk istaknuo je "temelji razlog" postavljanja Glembajevih.


- Oni kao da su jučer napisani. Način na koji Krleža tematizira svijet oko nas je suvremen i danas nema autora koji s toliko aspekata ulazi u tematiku. Kuda nas vodi ovaj svijet u kojemu nekolicina bogatih oblikuje čovječanstvo? - zapitao se Tarbuk te dodao kako su Glembajevi bili nužni da se pojave u Dubrovniku.

Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović Angelika je, Fabriczy je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmanna, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, glazbu je skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac.

Predrag Ejdus kazao je kako mu je velika čast biti u Dubrovniku te da je "beskrajno ponosan".
- Bio sam iznenađen kada sam dobio poziv Zlatka Svibena. I ranije sam igrao lik starog Glembaja, ali Zlatko to nije ni znao tako da je kasnije zaključio kako je to sjajno - rekao je Ejdus dodavši kako je s tremom i zadovoljstvom došao među kolege koji su prema njegovom mišljenju ozbiljno ušli u projekt.

Anja Šovagović Despot koja glumi barunicu Castelli također se osvrnula na ljepote Dubrovnika koje su prema njenom mišljenu "čista privilegija".
- Kako bi rekao Krleža, ovo je nepatvorena sreća. Mnoge kolege su mu govorile o nemogućnosti igranja u Dubrovniku zbog buke, ali ja to ne doživljavam tako jer to mi samo diže adrenalin - kazala je Šovagović Despot.
Mijo Jurišić u ulozi Leonea zahvalio se redatelju Svibenu na pozivu.
- Ovo mi je prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama. Mislim da smo uspjeli stvoriti radnu i veselu atmosferu. Tu su ljudi u čije iskustvo se svi možemo pouzdati, ali i brojna mlađa ekipa daje živu notu. Nadam se da ćemo, nakon što iznesemo ovu predstavu, svi biti zadovoljni - zaključio je Jurišić.
Premijera predstave je u nedjelju, 6. kolovoza s dodatnim izvedbama 7., 8., 9. i 10. kolovoza u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik s početkom u 21.30 sati.
A.Č.