Premijerno izveden Brucknerov 'Ledeni mjesec,' slavni pisac stigao u Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U sklopu projekta „Pisci na Igrama“, a u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara, Hrvatskog društva pisaca i Muzeja za suvremenu umjetnost iz Zagreba, premijerno je, u scenskoj prilagodbi Vlatke Vorkapić, izveden „Ledeni mjesec“, sinoć, 28. srpnja na brodu koji je isplovio iz luke Gruž. Premijernoj izvedbi nazočio je i sam autor Pascal Bruckner, a „Ledeni mjesec“ na programu je i večeras, 29. srpnja s početkom u 21:30 sati.

Brodski interijer kao kazališna scena predstavu je učinio posebnim doživljajem za brojnu publiku koja se poput četvero glavnih junaka, Franza i Rebecce te Didiera i Beatrice, ukrcala u luci Gruž na brod koji je bio poprište priče o ljubavi i mržnji, strasti i destrukciji, ali ponajviše o manipulaciji. Iza naizgled bespomoćnog i bezopasnog invalida Franza koji samo traži razumijevanje krije se monstruozni manipulator. Odabravši Didiera i Beatrice, mladi, načitani, ali životno neiskusan par, kao sredstvo osvete, a svoju lijepu ženu Rebeccu, porijeklom tunišku Židovku, kao mamac i žrtvu, Franz započinje svoju opasnu igru. „Ledeni mjesec“ možda je i najpoznatiji roman Pascala Brucknera, a proslavila ga je ekranizacija redatelja Romana Polanskog s Hughom Grantom, Kristin Scott Thomas i Emmanuelle Seigner u glavnim ulogama.

Slavnom piscu, bez obzira na nerazumijevanje hrvatskog jezika i dijaloga, poznate su scene iz njegove knjige.  Kako je rekao nakon predstava, zadovoljan je dužinom trajanja i činjenicom što se predstava odvija na brodu.

'Bilo bi lijepo kad bi to češće bilo moguće, ali nije, naravno, nemaju svi gradovi i zemlje more i takve uvjete. Posebno je pohvalio 'pametan' način na koji su uprizorene erotske scene. Kako je rekao, postignut je maksimalan učinak, bez pretjerano eksplicitnih scena. 

 Scensku prilagodbu romana napravila je redateljica Vlatka Vorkapić, svjetlo je oblikovao Marko Mijatović, a glazbu napravio Dr. Jojboli. Rebeccu igra Sara Stanić, Franza Robert Plemić, Beatrice Marija Šegvić, a Dediera Jure Radnić.

 „Ledeni mjesec“ bit će izveden i večeras, 29. srpnja na brodu koji će iz luke Gruž isploviti u 21:30 sati, dok će autor, slavni francuski filozof i pisac Pascal Bruckner, u četvrtak, 30. srpnja s početkom u 21:30 sati u atriju palače Sponza održati razgovor s Draženom Katunarićem i publikom. Tri dana s Brucknerom na Igrama održavaju se u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj - www.rendez-vous.hr.