RAZOTKRIVANJE Siniša Labrović prezentirao 'Svečarsko službovanje' u Lazaretima (FOTO)

Autor: Marijana Matulović Autori fotografija: Marijana Matulović
Siniša Labrović izveo je  nekoliko ad-hoc javnih akcija i performansa na ulicama Grada kao direktnu reakciju na teme kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture.

Njegova prezentacija pod nazivom 'Svečarsko službovanje' koja se bavi javnim prostorom, monokulturom turizma i migracije održana je večeras u Lazaretima.

Naime, u sklopu pripreme kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture umjetnici su pozvani  u  Grad  kako  bi se  upoznali  s  procesom  kandidature  i  sukreirali  taj proces u  skladu  s načelima  sustvaranja, eksperimentalnosti i istraživanja.

Samostalni  pojedinačni  radovi  realiziraju se kao  relativno  brza  reakcija  (performans,  fotografija, ples, video, instalacija) vezana za proces i temeljni smjer kandidature, javni prostor Dubrovnika, specifičnu  arhitekturu/urbanizaciju,  privremene  migracije,  kulturne  politike  i  institucije,  turizam, šire okruženje i europski kontekst.

U Labrovićevoj prezentaciji prikazano je nekoliko fotografija nastalih na raznim gradskim lokacijama.

'Ta jedna šetnja Gradom je urodila serijom fotografija kojim smo se nastojali prilagoditi trenutnom okruženju, mogu se vidjeti  neki prepoznatljivi gradski motivi, ali i neka opća mjesta koja možete naći bilo gdje, a tijelo sam ukrasio jednim setom božićnih ukrasa', kazao je Labrović.

Kako sam umjetnik kaže nastojao je spojiti 'svečarskost', ushićenost i radost bavljenja kulturom upravo u ovom novogodišnjem razdoblju.

'Dubrovnik vrlo često ljudima predstavlja, jednu destinaciju na kojoj će oni doživjeti neku vrstu ushita, Gradom, sobom, suncem, morem, prirodnim ljepotama s jedne strane i rada s druge. To je otprilike idejna osnova koja se odnosi na Dubrovnik u ovo božićno i novogodišnje vrijeme.  S druge strane čini mi se da općenito smjer u kojem Dubrovnik kao grad ide upravo preteže ta strana u kojoj profit postaje glavna motivacija i jedini kriterij za sva naša djela, ne samo Dubrovnik nego i Hrvatska i šire', kazao je u svojoj prezentaciji Labrović.

Razotkrivanje se nastavlja i sutra u 20 sati u Lazaretima kada će dubrovačkoj publici umjetnici Vladimir Frelih i Igor Kuduz predstaviti svoje radove „Sunrise Cinema“ i „One Footage per Day“ nastale u Dubrovniku u sklopu projekta „Public Exposure“.

Popularni Članci