RAZOTKRIVANJE Vladimir Frelih i Igor Kuduz predstavili Dubrovčanima svoje radove (FOTO/VIDEO)

Autor: Marijana Matulović Autori fotografija: Marijana Matulović
U sklopu projekta Grad kandidat: Razotkrivanje umjetnici Vladimir Frelih i Igor Kuduz predstavili su u Lazaretima svoje radove 'Sunrise Cinema' i 'One Footage per Day'.

Vladimir Frelih pripremio je virtualnu instalaciju “Sunrise cinema”.

'Radi se o jednoj ideji koju sam počeo razvijati sa studentima na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a onda sam je prilagodio Dubrovniku. Optimalna situacija za ovaj rad, a to je recimo objekt koji je ujedno i neka vrsta instalacije, bila bi na zemljištu koje gleda na istok. Ideja je bila, kako i naziv rada kaže, 'kinozora'. Znači jedan okvir koji bi omogućio u jednom trenutku dana, a to je recimo nekih 10-15 minuta prije izlaska sunca. Tada bi se u okviru simulirala neka 'real time kino prezentacija', objasnio je Frelih.

Uz Ferliha svoj rad prezentirao je i Igor Kuduz koji je prikazao fotografije koje je zabilježio na širem području Grada nastojeći ga prikazati iz nešto drugačije perspektive.

'Tragovi života su uvijek lijepi, zar ne, mislim to je entropija koliko god nam nije draga, koliko god ona bila u kontekstu, da se žargonski izrazim, nabrijanih turističkih mjesta, destinacija enormno bogate povijesti. Ta entropija je jedan neizbježan, a krajnje neželjen fenomen. Upravo je to ono što me zanima kad se krećem bilo kojim prostorom ili gradom. Odlazim u višesatna besciljna lutanja i bilježim, ne idem s misijom da nastanu fotografije, već idem napraviti pokoju zabilješku', kazao je Kuduz.