Rusko-ukrajinski par virtuoza koncertirao u Dvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dlji
U sklopu novog glazbenog programa U susret budućnosti na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama sinoć, 23. kolovoza, nastupio je rusko-ukrajinski glazbeni par virtuoza, violinist Aleksey Semenenko i pijanistica Inna Firsova u atriju Kneževa dvora. 

Festivalskoj publici ovi su se mladi laureati prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja predstavili izvedbom Sonate "Grand Duo" u A-duru Franza Schuberta, Sonate za solo violinu br. 3 u d-molu Eugèna Ysaÿea, koju je ovaj veliki violinist i skladatelj posvetio svom suvremeniku, rumunjskom violinistu Georgu Enescu, zatim Poème Ernesta Chaussona posvećene pak Eugèneu Ysaÿeu. U drugom dijelu koncerta izvedene su Sonata za violinu i klavir br. 1 u F-duru Edvarda Griega, Valse-sentimentale Petra Iljiča Čajkovskog u aranžmanu Roka Klopčičtea te Carmen fantazija Pabla de Sarasatea, koja je za violiniste čak u određenom smislu i teža od popularnog virtuoznog djela Ciganske melodije ovog skladatelja, što je za Semenenka predstavljalo izazov koji je lako savladao.

Aleksey Semenenko prepoznatljiv je po svojim strastvenim izvedbama koje resi “sjajna tehnika i intonacija, zanos, inteligencija, suptilnost i prekrasno fraziranje”, kako piše Boston Musical Intelligencer, a što je sinoć i demonstrirao festivalskoj publici. Iste su odlike zapažene već na njegovom trijumfalnom nastupu na belgijskom glazbenom natjecanju Queen Elisabeth 2015. godine, kada je osvojio drugu nagradu. Inna Firsova sa Semenenkom često dijeli pozornicu, kao što je bio slučaj i u Kneževu dvoru. Ovi ugledni mladi umjetnici u duetu nastupaju na Pijanističkom festivalu Rhein-Ruhr, u dvorani Harkivske filharmonije (Ukrajina), u Beethovenovoj kući (Njemačka), na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Cervo (Italija) i u brojnim drugim koncertnim dvoranama.

Program U susret budućnosti, a time i festivalsku sezonu koncertiranja u Kneževu Dvoru zaključit će večeras ruski pijanist Yury Favorin. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Popularni Članci