SENZACIONALNI USPJEH Dubrovkinja dobila nagradu na filmskom festivalu u Berlinu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
Čestitamo!

Film „O tijelu i duši“ mađarske redateljice Ildiko Enyedi osvojio je Zlatnog medvjeda, glavnu nagradu 67. filmskog festivala u Berlinu. Film koji se bavi sudbinom dvije znanaca koji svaku noć sanjaju iste snove osvojio je glavnu festivalsku nagradu žirija kojim je predsjedao nizozemski redatelj Paul Verhoeven. Film mađarske redateljice je - k tome - osvojio i nagradu kritike FIPRESCI, te nagradu ekumenskog žirija, pa se može smatrati potpunim pobjednikom festivala, piše Jutarnji.

Srebrnog medvjeda i veliko priznanje žirija dobio je film „Felicite“ senegalskog režisera Alaina Gomisa, a još jednog Srebrnog medvjeda i nagradu „Alfred Bauer“ Poljakinja Agnieszka Holland za film „Ulov“.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Finac Aki Kaurismaki za film „Druga strana nade“, a onu za najbolji scenarij Čileanac Sebastiano Lelio za film „Fantastična žena“. Srebrnog medvjeda za posebno umjetničko postignuće dobila je i montažerka Ana Bunescu za montažu u rumunjskom filmu „Ana, ljubavi moja“ Catalina Netzera.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je korejska glumica Kim Minhee za film „Noću sama na plaži“ redatelja Hong Sangsooa, a nagradu za najbolju mušku austrijski glumac Georg Friedrich za njemački film „Svijetle noći“ Thomasa Arslana.

I dva hrvatska kratka filma prikazana u dječjem programu Generations u Hrvatsku se vraćaju s nagradama. Animirani film „Ježeva kućica“ Eve Cvijanović osvojio je posebno priznanje dječjeg žirija u programe Generations 14plus, dok je tročlani međunarodni žiri u istom programu dao posebno priznanje filmu „U plavetnilo“ autorice Antonete Alamat Kusijanović, što je senzacionalno veliki uspjeh za Dubrovkinju koja je praktično tek zakoračila u filmski svijet.

Alamat Kusijanović je mlada redateljica, rođena u Dubrovniku, koja trenutno uspješno živi i radi u New Yorku. Želimo joj puno sreće u daljnjem radu.