IZLOŽBA U Vela Luci otvorena nova Ambalaža

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Multimedijalna izložba

Nekada moćna i brzorastuća industrija Vele Luke na otoku Korčuli, danas samo podsjeća na neka bolja vremena. Tvornice zjape prazne, napuštene i bez funkcije. Jedna od takvih tvornica je i tvornica limene ambalaže koja se bavila proizvodnjom ambalaže lakih metala i to limenki za ribarsku industriju. Za uspjeh ove tvornice, zaslužna je upravo nekada jaka ribarska industrija Vele Luke, ali propadanjem ribarske industrije, gasi se i ova tvornica.

Godinama napuštena tvornica, upravo je postala inspiracija skupine umjetnika Vele Luke. Rodila se ideja izložbe pod nazivom "Ambalaža 2014" kojom su veloluški umjetnici željeli dati novu priliku ovom napuštenom objektu, novu priliku za sve velolučane. Tvornica limene ambalaže je postala "tvornica kulture".

Pred sam kraj 2014. godine je otvorena prva multimedijalna izložba u prostorijama "stare ambalaže". Ovo je bio prvi multimedjalni podstav udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke u jednom od nekad egzistencijalnih mehanizama, a danas tek derutnih simbola industrijske baštine. Osnovna ideja na kojoj nastaje ova izložba je stvoriti vrijedan društveni projekt koji će sadašnjim i budućim generacijama kreativne scene Vele Luke osigurati atmosferu mjesta zajedničkog kreativnog izražavanja, rekla je članica udruge Sandra Baničević

Od otvaranja izložbe "Ambalaža 2014" pa sve do danas Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke je u ovim prostorima stvorila mnoge ideje koje su realizirane kroz protekle dvije godine. A multimedijalna izložba "Ambalaža" je postala godišnja izložba koja u ovim pomalo dosadnim zimskim danima na otoku, kulturni sadržaj mjesta obogatila za još jedan događaj.

"Ambalažom" su obuhvaćene sve vrste likovnih umjetnika, te im je data potpuna slobodu da se izraze. Umjetnici nemaju nikakvih ograničenja kao što su tema, tehika, količina i slično. Nekada prostor ispunjen strojevima, kasnije ostacima nekadašnje tvornice danas je ispunjen različitim i zanimljivim umjetničkim djelima kao produkt umjetničke slobode.

Proteklog petka, dvije godine nakon otvaranja prve multimedijalne izložbe, s početkom u 17 sati otvorena je i treća pod nazivom "Ambalaža 2016" u organizaciji Udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke. Izložbu je otvorio član udruge Mario Maričić Kiže. Ove godine je okupljeno 33 umjetnika s različitim radovima poput slika, fotografija, mozaika, skulptura, stripova i slično...

Članica udruge, te projektna koordinatorica Sandra Baničević je za izložbu "Ambalaža 2016" rekla:

"Izlaganja u Ambalaži postaju prepoznatljiv vokabular Udruge i praksa koja promiče umjetnost kao fenomen koji teži permanentnoj kritici i problematiziranju određenih društvenih stanja. Umjetnost kao umijeće kojim autor ovladava kako bi se obratio publici i konačno umjetnost koja kreativnim rješenjima potiče na zajedništvo i transformira prošlo u sadašnje, buduće. Postavom "Ambalaža 2016" nije namjera samo objediniti plodno stvaralaštvo Vele Luke i otoka već suprostavljajući autore različitog porijekla i izraza sivilu derutne, ali kolektivne memorije, želimo još šire propitkivati prostor kreativnog. Publici već poznati akteri, trećim izlaganjem pokazuju sve ozbiljniju zaigranost i poistovjećenost s prostorom u namjeri da njihova opomena bude još glasnija, a s novim imenima Ambalaže, tvore multimedijalni show u prostoru koji još podsjeća na glomazne strojeve."

Izložba će biti otvorena kroz cijeli siječanj, tako da je svi zainteresirani još uvijek mogu pogledati.

U ugodnoj i uvijek domaćoj atmosferi, Udruga je još jednom obilježila kraj godine i ulazak u novu sa novim i kreativnim idejama.

Izlagači:

DENIS BERKOVIĆ, TIHOMIR HRENEK, ANTE MARINOVIĆ, ELLA FLEŠ, ANĐELA ŠĆEPANOVIĆ, ROBERT BOROVINA, MARIO MARIČIĆ KIŽE, MLADEN BARČOT, DARKO DRAGOJEVIĆ ŠĆULA, SLAVEN KOSANOVIĆ LUNAR, DANIJELA SKOKANDIĆ, IVO CETINIĆ, SINIŠA OREB, FRANO FRANULOVIĆ, IVE TROJANOVIĆ, OGNJEN PADOVAN, FRANKO KRAMAR, IVO ĐANI MARIČIĆ, MARIO ZLOKIĆ, TIHO PRIŽMIĆ, SAŠA PRIŽMIĆ, DAMIR TELENTA, BRANIMIR ŽUVELA, HANA KALEBIĆ, NENO MIKULIĆ, DRAGAN CVJETINOVIĆ, NEDŽAD BEGOVIĆ,  MARIJA VLAHOV, TOMISLAV ŠEPAROVIĆ, MARIO DIDOVIĆ, MARIO GROBENSKI, FRANKA ŠKORO, DENIS ANDREIS

Popularni Članci