SPONZA JE BILA PREMALA ZA SVE PRISUTNE Otvorena izložba velikog Antuna Masle (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Izložba Antuna Masle naziva Riječi boje i boja riječi - ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci, koju su Dubrovačke ljetne igre priredile povodom pedesete obljetnice smrti umjetnika, otvorena je večeras u atriju palače Sponza, a prikazuje 31 djelo tog velikog dubrovačkog „slikara s pticom i zavičajnim suncem u njedrima.“ Na otvaranju izložbe govorili su v.d. intendanta Igara Mladen Tarbuk i autor teksta kataloga Antun Karaman. 

„Ovako veliki slikari znače daleko više nego što su značili u njihovo vlastito vrijeme. Kazat ću nekoliko svojih razmišljanja koja proizlaze iz poznavanja njegovog djela. Ne radi se o umjetniku koji je svoju nutrinu iskazao samo u slikama. Boja i oblik su sigurno bili njegova najbliža forma. No, tu je svakako i pjesma, poezija, glazba kao njegova trajna inspiracija i to podsjeća na velikog slikara Vasilija Kandinskog koji je svojim djelom obilježio početak 20. stoljeća i koji je stvarao niz svojih radova. Gledajući njegove slike čujete tonove, čitajući poeziju, vidite slike, dakle radi se o jednom opusu koji upućuje na sva osjetila kojima se možemo izraziti,“ kazao je Tarbuk te dodao kako 'period prave recepcije Antuna Masle tek dolazi'.

„Sve što nas večeras okružuje je njegova zasluga. Masle se imao hrabrosti držati svog vlastitog leksika, slikajući male stvari. Svaka njegova interpretacija je višesmislena i uvijek je duboka, uvijek odraz onoga što je osjećao i o čemu je razmišljao,“ kazao je između ostalog Karaman u svom govoru te dodao kako je večer posvećena ne samo prepoznavanju Masle kao vrsnog slikara nego i kao odličnog pjesnika i pisca. Upravo zato su na izložbi iščitavana i njegova pisana djela.



Antun Masle rođen je u Orašcu, a u Dubrovniku dobiva prve poduke od Koste Strajnića i dolazi u dodir s likovnom umjetnošću. Prvi je put izlagao kao osamnaestogodišnjak, u Splitu u Salonu Galić 1937. godine. Sljedeće godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Tartaglia je bio sklon stišanom koloritu, a Masle je težio boji pa je prešao u klasu prof. Vladimira Becića. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1952. u Dubrovniku, a 1963. prvi je put samostalno izlagao u inozemstvu, u New Yorku. Od 1955. do 1964. priredio je niz izložbi sa slikarom i prijateljem Đurom Pulitikom. Godine 1965. obolio je od neizlječive bolesti, a umro je 20. kolovoza 1967. ne napunivši 48 godina života. Iako skroman i samozatajan Masle je u mnogo čemu bio predvodnik, poglavito sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća, kada je na supstratu fovizma, ekspresionizma, art bruta i likovnog izričaja djece ostvario posebnu varijantu ekspresionističkim, artbrutovskim i poetskim nabojem uzdignutog kolorizma. Bio je to, u tom trenutku, oblik likovnog govora posve drukčiji od govora njegovih suvremenika, što ga je činilo izdvojenom i iznimno vrijednom pojavom i u dubrovačkom i u hrvatskom slikarstvu njegova vremena. Danas, na pedesetogodišnjicu slikarove smrti, prisjećajući se njegovih slikarskih domašaja i neiscrpne širine i bogatstva njegove neukrotive mašte kao, uostalom i iznimne slojevitosti koju je u svom pedagoškom i umjetničkom radu iskazao, bez sustezanja se može ponoviti i vrlo jasno reći: Antun Masle je veliko slikarsko ime, jedno od najvećih što ih je hrvatska likovna umjetnost (druge polovice 20. st.) dala.


Izložba će se u Sponzi moći razgledati do 20. kolovoza.

Popularni Članci