Svi vi koji jučer niste bili na Orsuli, nemate pojma što ste propustili (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jučerašnji nastup Femija Kutija na Orsuli jedan je od najboljih (ako ne i najbolji) koncerata koje je Dubrovnik ikada vidio

-To šta je Fadilj Vokri napravijo u 26 minuta je za prepričavanje.

Tako je otprilike glasio legendarni ulet radijskog komentatora iz Prištine u program prenošenja utakmica prve jugoslavenske lige. Ne bi on pri tom kazao što je to točno Fadilj Vokri napravio, ali svakako jest nešto veliko čim je za prepričavanje.

E pa jučer to što je Femi Kuti napravio u 120 minuta je za prepričavanje s tim što ćemo vam mi, za razliku od prištinskog komentatora, pokušati dočarati dijelić atmosfere iz Parka Orsule.

Nigerijski izvođač sa sobom je doveo čak trinaestero glazbenika od kojih dva vrhunska bubnjara, četiri puhača, a bile su tu i sjajne plesačice koje puna dva sata nisu prestale davati ritam opijajućem afro-beatu. Već je sami početak koncerta dao naslutiti o čemu će se tu raditi. Eksplozija super ritmičkih zvukova praćena nevjerojatnom improvizacijom Femija Kutija na saksofonu odmah je na noge podigla tradicionalno pasivnu dubrovačku publiku, koja se inače vrlo teško opušta.

Femi je svojom pozitivnom energijom istog trenutka uspio ostvariti kontakt s publikom, koji je održao čitavog koncerta, a na kraju ju je čak doveo do skakanja, kao da su na sjeveru Poljuda, a ne na istoku Zlatnog potoka.

-Pokušao sam naučiti neke riječi s vašeg materinjeg jezika, potrudio sam se, ali evo sam ih sad sve zaboravio – iskreno je kazao, ali publika mu to ni najmanje nije zamjerila.

Kroz čitav koncert provlačile su se političke i društveno angažirane pjesme, jer je općepoznato da je Kuti veliki borac za ljudska prava afričkog naroda. Dubrovačka publika na njegove poruke o Bogu, ljubavi, miru, toleranciji, ali i korupciji, te zlim ljudima sjajno je reagirala neprestano mu odgovarajući na njegovo vođenje.

Skoro svi su bili na nogama i njihali su se u transu prateći ogromnu energiju Femija Kutija, koji se na Orsuli ponašao kao da izvodi zadnji koncert u karijeri. Bio je skroz unutra, potpuno predan, za što je vjerojatno zaslužna i sama lokacija pozornice, koju je Nigerijac više puta pohvalio.

Kada je nakon sat i pol napustio pozornicu, publika ga je gotovo molila aplauzom i povicima da se vrati. Bis je tek bio spektakularan. Totalni krešendo – Dubrovčani su plesali kao hipnotizirani, što je zaista rijetkost za vidjeti – a Femi je još punih pola sata suvereno vladao stejdžom praćen zaglušujućim bubnjanjem i izvijanjem svojih plesačica.

Nakon puna dva sata koncert je završio, a posjetitelji su i dalje nastavili izbacivati svoje bokove i hvatati ritam iz, valjda, naelektriziranog zraka. Jedan od najboljih koncerata (ako ne i najbolji) koji je Dubrovnik ikada vidio. Svi vi koji niste bili na koncertu možete žaliti što ste propustili spektakularan nastup velike svjetske glazbene zvijezde kakve rijetko imamo priliku ugostiti u našem gradu. I Femi je bio oduševljen prijemom, pa je na kraju nastupa iskreno zavapio da se nada very soon dolasku u Dubrovnik.

Čestitke idejnom pokretaču Orsule Andru Vidaku, kreativnom direktoru festivala Antoniju Bratošu, te Mariju Tevšiću iz Rezervata Lokrum koji su podarili Gradu kulturno remek djelo. To je itekako važno u ovim vremenima kada smo sve više svjedoci kiča i nikad bolesnije utrke za novcem, gdje sve manje ima mjesta za pravu i vrhunsku kulturu, koju naveliko zamjenjuje šund narodnjaka i raznih Despacita, čija se 'umjetnost' stvara preko strogo čuvane formule za pravljenje ljetnih hitova i skupljanje klikova po YouTubeu.

Moramo također kazati da je i Zemlja gruva, predgrupa Femiju Kutiju, bila sjajna u svom nastupu. Dobro je zagrijala dlanove posjetitelja, ali i stopala, jer je i njihova glazba pozivala na ples.

Ukratko, bila je to večer za prepričavanje.

Maro Marušić