TRI KLAVIRA USPRKOS KIŠI PRED DVOROM Meštrovićev Vivaldi oduševio festivalsku publiku (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Iako uz sat vremena odgode zbog kiše, vrhunski pijanisti Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, koji se predstavio i kao virtuozan harmonikaš, nastupili su sinoć na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama i praizveli „Četiri godišnja doba za tri klavira“ ispred Kneževa dvora. 

Dugo iščekivana svjetska premijera Meštrovićeve obrade Vivaldija za tri klavira oduševila je festivalsku publiku, koja je i sudjelovala u improvizaciji Hakana Ali Tokera izabravši tri skladbe izvedene uz Vivaldija. Ali Toker je tako, na traženje publike, izveo sinoć Beethovenovu „Für Elise“, „Let it be“ the Beatlesa i prigodno „Singing in the rain“.

- Vivaldijeva „Godišnja doba“ sjajno odgovaraju temperamentu i mašti Mateja Meštrovića i njegovih glazbeničkih suradnika na ovom projektu. Pri tom, svi oni zadovoljavaju i onaj osnovni i glavni uvjet koji mora ispuniti svatko tko se na ovaj način usudi i odluči poigrati s Vivaldijevim notama: svi su pošteni majstori svog umjetničkog zanata, svi su virtuozi – zapisao je Branimir Pofuk i time sažeto kazao zašto je ovo bio koncert koji se ne propušta.

Čarobna atmosfera i nevjerojatna energija izvođača prenijela se i na publiku, te je loše vrijeme prije koncerta brzo zaboravljeno i zamijenjeno radošću i oduševljenjem svih koji su bili prisutni. Za bis je izveden Brahmsov „Mađarski ples“ na koji je publika pljeskala stojeći na nogama, a neki su čak i zaplesali.

Koncert je održan uz pomoć i podršku Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, Turkish Airlinesa i Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba.

Pijanist Matija Dedić nastupit će na 67. Dubrovačkim ljetnih igrama i večeras, a izvest će nagrađivani program „Matija svira Arsena“, kojim je trijumfirao na ovogodišnjem Porinu.