Uskoro dugo iščekivana premijera 'Dubrovačke trilogije'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Druga dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema drami Iva Vojnovića „Dubrovačka trilogija“, u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat će se u nedjelju, 9. kolovoza u 21:30 u Kneževom dvoru i ispred Dvora, najavljeno je danas, 3. kolovoza na konferenciji za medije održanoj u Festivalskoj palači. Premijeru su najavili intendant Igara Mladen Tarbuk, njegova pomoćnica za dramski program Mani Gotovac, redatelj Staša Zurovac i Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave.

Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine s redateljem Joškom Juvančićem, a u novom čitanju 2015. godine režiju „Trilogije“ potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada u cijeloj regiji, Staša Zurovac, koji prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame „Allons enfants!...“ i „Suton“ postavlja u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio „Na taraci“. Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo Iva Vojnovića, koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva koje odbija prihvatiti promjene i stoga nestaje u samouništenju, ponudit će u ovoj premijeri novo viđenje vječnih pitanja i doživljaja „Trilogije“ danas.

- Zamišljena kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj legendarnoj režiji „Dubrovačke trilogije“, nova interpretacija za temeljne motive ima odnose majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole - rekla je Mani Gotovac koja je kao pomoćnica intendanta za dramski program ovaj naslov i uvrstila u ovogodišnji program te napravila dramaturšku preradbu.

- OTP banka i dubrovački kraj neraskidivo su vezani, što već niz godina potvrđujemo i suradnjom s ovako važnom kazališnom i glazbeno-scenskom manifestacijom kao što su Dubrovačke ljetne igre. Iz godine u godinu pruža nam se mogućnost poduprijeti vrijedne dramske premijere, a naročito nam je drago što se ove godine radi o djelu našeg Dubrovčanina Iva Vojnovića - rekla je prigodom uručenja čeka Josipa Vodenac.

Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje „Trilogije“ napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica. Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i perspektivnih studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide; Milka Podrug Kokotović Orsatovaje tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u „Sutonu“ dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u „Na taraci“, a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!“ te gospara Lukšu u „Na taraci“. Značajne uloge ostvaruju i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo.

Nakon premijerne izvedbe u nedjelju, 9. kolovoza, „Dubrovačka trilogija“ odigrat će se još i 10., 11., 12. i 13. kolovoza. Ulaznice za sve izvedbe su gotovo rasprodane. 

 

PREMIJERA

Ivo Vojnović: Dubrovačka trilogija

- - -

Staša Zurovac, redatelj

Mani Gotovac, dramaturška preradba, izbor dramskih glumaca i izbor prostora

Matej Meštrović, skladatelj i pijanist

Doris Kristić, kostimografkinja

Marko Mijatović, oblikovatelj svjetla

Doris Šarić Kukuljica, jezična savjetnica

Goranka Močnik – Puceković,  Anja Vlahinić,asistentice kostimografkinje

Lucija Smolčec, asistentica volonterka kostimografkinje

Roko Grbin, inspicijent

ALLONS  ENFANTS! ...

KNEZ................................Boris Svrtan

Gospar ORSAT.............Mislav Čavajda

Gospar NIKŠA.............Maro Martinović

Gospar MARKO.................Nikola Baće

Gospar NIKO................Andrej Kopčok

Gospar LUKŠA..................... Ivan Čuić

Gospar ĐIVO....................Nikša Kušelj

Gospar KARLO..............Branimir  Vidić

Gospar PALO.................Adrian Pezdirc

Gospar SABO............... …Nikša Butijer

Gospar VLAĐ………………Mateo Videk

Gospođa ANE MENZE – BOBALI, tetka Orsatova..........Milka Podrug Kokotović

Gospođa Deđa PALMOTICA , Anina unuka……………….........Jadranka Đokić

KRISTINA, djevojčica pučka………………….............................Judita Franković

LUCIJA, djevojka u Orsata………………Helena Buljan

Prvi djetić…………………………………..Nikola Sekulo

Drugi djetić ……………………………….Maro Drobnić

 

SUTON

MARA NIKŠINA BENEŠA, vladika dubrovačka…………...Dubravka Miletić

MADE, njezina kćer……...Gloria Dubelj

ORE, njezina kćer….....Judita Franković

PAVLE, njezina kćer….. Jadranka Đokić

KATA, djevojka u Mare…………………..............................Helena Buljan

LUCO ORSATOV VOLZO, vlastelin dubrovački……………..Branimir Vidić

SABO ŠIŠKOV PROKULO, vlastelin dubrovački….....………...Nikša Butijer

LUJO LASIĆ, kapetan pomorski………………...................Mislav Čavajda

VASO……………………….....Ivan Čuić

 

NA TARACI

Gospar LUKŠA....................Boris Svrtan

Gospar NIKO………… Maro Martinović

Gospođa MARE…...Doris Šarić Kukuljica

IDA, njihova rodica.......Judita Franković

Barunica LIDIJA……..... Jadranka Đokić

Emica………………………...Ivona Radić

Ore………………………...Gloria Dubelj

Jelka................................Laura Hladilo

BARUN JOSIP LASIĆ……………………….Nikša Kušelj

GROF HANS……………......................Andrej Kopčok

MARKO PL. TUDIZI………………….....Mislav Čavajda

VUKO, Konavljanin………...Nikola Baće

VICA…………………........Helena Buljan

MUŽIKANTI i PLESAČI  iz Grada i svijeta......Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Ivan Čuić

Staša Zurovac

Plesač i koreograf, bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Diplomirao u Školi za klasični balet u Zagrebu u klasi prof. Tatjane Lucić-Šarić. Usavršavao se u Sankt Peterburgu na Akademiji Vaganova, gde je diplomirao kod V. K. Onoške. Od 1989. je član Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je radio sa brojnim koreografima svjetskog glasa kao što su: Milko Šparemblek, Martino Müller, Ted Brandsen, Vasco Wellenkamp, Gagik Ismailian, Peter Breuer, Dinko Bogdanić, Patrick Delcroix i drugi. U razdoblju od 1996 do 1999 godine kao plesač je gostovao u plesnoj trupi Compania Portuguesa de Bailado Contemporaneo. S koreografom Markom Boldinom osnovao je Atelier Coréographique. Od 2003. do 2012 bio je ravnatelj Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od rujna 2012. radi na Sveučilištu u Rijeci kao gostujući predavač u sklopu post diplomskog studija Gluma, mediji i kultura.

Od 1996. godine bavi se koreografijom i autorskim radom. Autor je brojnih koreografija, cjelovečernjih baleta i plesnih predstava: New Beginning (1996., HNK u Zagrebu), Cantara (1997., HNK u Zagrebu), cjelovečernji balet Cirkus primitif balet (2003., HNK u Zagrebu), Bogovi nisu ljuti i Daj Daj (2003., Splitsko ljeto), Purgatorio i Kiklos (2003., ISCM Svjetskih glazbenih dana u Sloveniji), Volite li Brahmsa? (2004., HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), Ko to tamo peva? (2004., Balet Narodnog pozorišta u Beogradu), Marquezomania (2005., HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), Daїssa-Istočno od Raja (2005. Splitsko ljeto), Proces (2009. u koprodukciji Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci i Muzičkog Biennala Zagreb), Daphnis i Chloe (2010., Balet HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci), Diskretni šarm buržoazije (2011., Balet HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.), Severna bajka (2012., Opera & Theatre MADLENIANUM u Zemunu), Mileva Ajnštajn (2012., Makedonski balet) i brojni drugi.

 

Dobitnik je sljedećih nagrada: Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolje ostvarenje mladog umetnika do 28 godina za djela San zaručnice i Molim te, probudi me, Peristil; nagrada Jutarnjeg lista za najbolju muzičko-scensko djelo za balete Bogovi nisu ljuti i Daj Daj (zajedno s Leptirima Ramija Be’era), te za balet Daїssa-Istočno od Raja; nagrada međunarodnog žirija za najbolje baletno delo za balete Purgatorio i Kiklos; Boris Papandopulo za najbolji balet u sezoni 2004/2005. godine HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci; Nagrada Dimitrije Parlić Udruženja baletskih umetnika Srbije;  Nagrada grada Beograda i Godišnjom nagradom Narodnog pozorišta za balet Tko to tamo peva; Nagrada Hrvatskog glumišta za balet Cirkus primitif balet (HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci); Nagrada Grada Rijeke za izuzetna dostignuća i izuzetni procvat Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca; godišnja nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH za balet Proces.

S redateljicom Lenkom Udovički surađivao je kao koreograf na projektima: Medeja, na UCLA Roys Hallu s Annette Bening u glavnoj ulozi, Zadrživi uspon Artura Uija (B. Brecht) u produkciji Kazališta Ulysses, Sheakespeare u Kremlju (I. Štivičić), u koprodukciji Kazališta Ulysses i SNP-a iz Novog Sada, Pokojnik B. Nušića u produkciji Kazališta Ulysses.

Režirao je i napravio koreografiju za glazbeno-scenski spektakl Makedonium (M. Nećak) za svečanost 20. godišnjice nezavisnosti Makedonije s više od 250 izvođača.

2012. režirao je dramu Makedonska krvava svadba V. Černodrinskog za Dramski teatar Skopje, a 2013. režirao dramu Sluškinje Jeana Geneta, diplomsku predstavu poslijediplomskog sveučilišnog studija Gluma, mediji i kultura na Sveučilištu u Rijeci. 2014. režirao je i koreografirao glazbenu dramu u vlastitoj adaptaciji Sprovod u Theresienburgu Miroslava Krležeu koprodukciji Kazališta Ulysses, HNK-a Split i Splitskog ljeta.

 

„Dubrovačka trilogija“ na Igrama

 

1953., 1954., 1955., 1957. - NA TARACI, red. Branko Gavella

1965., 1966., 1967., 1968., 1969., 1970. - ALLONS ENFANTS!, red. Kosta Spaić;

SUTON, red. Kosta Spaić; NA TARACI, red. Branko Gavella

1971. - ALLONS ENFANTS!, red. Kosta Spaić 

1979., 1980., 1981.,1982., 1983. - DUBROVAČKA TRILOGIJA, red. Joško Juvančić 

1999., 2000., 2001., 2002., 2003. - DUBROVAČKA TRILOGIJA, red. Joško Juvančić

2009., 2010. - NA TARACI, red.: Joško Juvančić