ZATVARAJU SE OVOGODIŠNJE IGRE: 'Ako nećemo dopustiti umjetničku slobodu, koju onda hoćemo?' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
'Pucalo se po nama iz različitog artiljerijskog oružja, no unatoč tome svemu pokazalo se da je ovaj festival uspješno održan ove godine,' izjavio je intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk na konferenciji za novinare koja je održana povodom ceremonije zatvaranja Igara. 

Na konferenciji za medije govorili su i njegovi pomoćnici za dramski i glazbeni program Mani Gotovac i Mladen Janjanin, kao i gradonačelnik Andro Vlahušić. U drugom dijelu konferencije za novinare riječ su imali direktor HRT-a Goran Radman, umjetnička voditeljica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon, prošlogodišnja dobitnica nagrade Orlando i proslavljeni dirigent Zoltán Kocsis.

Policija obično štiti nogomet, a ne umjetnost

O uspješnosti programa ovogodišnjih Igara najbolje govore brojke. Tako su ove godine Igre okupile gotovo 2 tisuće umjetnika iz cijelog sivjeta koji su u 47 dana, u razdoblju od 10. srpnja do 25. kolovoza, na 15 lokacija izveli 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa. Na konferenciji za novinare također je rečeno kako su karte za sve programe bile rasprodane. Osim toga, Igre su zabilježile porast od preko 10 posto u prodaji ulaznica preko interneta,  a posebno je bilo riječi i o kontroverznoj predstavi 'Elementarne čestice' koje su itekako pobudile interes javnosti.

'Prvi put se dogodilo da policija štiti umjetnost, obično štiti nogomet, i na to sam jako ponosna. O uspjehu Čestica najbolje govori činjenica kako su pozvani na gostovanja u Sloveniju, Italiju, Tivat i Skoplje. Svaka promjena izaziva kontroverze, ali one su bit teatra i one su nešto što ovaj festival čini festivalom,' izjavila je Gotovac.

Kultura tokom cijele godine 

Na predstavu se osvrnuo i gradonačelnik.

'Dubrovnik je grad slobode i ako nećemo dopustiti umjetničku slobodu, koju ćemo onda dopustiti?,' izjavio je te dodao kako je riječ o festivalu koji ima europski karakter, posebno iz razloga što Dubrovnik ulazi u završnu fazu natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture, te kako će tu kulturu i dalje trebati 'braniti od bilo kojeg ataka na slobodu umjetničkog stvaralaštva'.

Vlahušić je izjavio i kako već sada Grad Dubrovnik  i umjetnički voditelji Igara promišljaju i dogovaraju se oko programa sljedećih Igara, upravo zbog prestižne titule EPK. Po tom pitanju, Tarbuk je dodao kako je pri tome važno staviti naglasak na intenziviranje kulturnog života koji bi trebao biti okrenut i mladima te preuzimanje uloge vodećeg kulturnog središta u regiji na način da se takva događanja organiziraju tokom cijele godine.

Nastavlja se borba za umjetnost!

Tarbuk je također naglasio kako su smanjena financijska sredstva za kulturu no kako se 'kultura ne da te će se i dalje boriti'. Podsjetimo, ove godine Dubrovačko-neretvanska županija odbila je izdvojiti sredstva za Igre. Janjanin također izrazio zadovoljstvo interesom publike, ali i pohvalio gradonačelnika za susretljivost i zalaganje za festival.

Ove godine u sklopu programa zatvaranja Ljetnih igara nastupit će prošlogodišnji dobitnici nagrade Orlando, što posebno veseli Vadjon čija je se nagrada poklopila s 15 godina postojanja ansambla. Zadovoljstvo radom u Dubrovniku nije skrivao ni Kocsis koji će sa Simfonijskim orkestrom HRT-a zaključiti ovogodišnji glazbeni program. Radman je naglasio kako je cilj HRT-a da bude medij Igara temeljem sporazuma koji je potpisan na pet godina.

Program zatvaranja Igara upriličit će se večeras s početkom u 22:00 sati ispred crkve sv. Vlaha, a odmah po svečanoj dodjeli nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu uslijedit će koncert, a zatim i sama ceremonija zatvaranja 66. Igara.