Lovište potaklo raspravu, ali na kraju usvojene ciljane izmjene i dopune Prostornog plana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Lucija Komaić, dubrovackidnevnik.hr
Prva redovita sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije održala se danas. Na dnevnom redu bilo je 37 točaka.

Skupštinom je predsjedavao Ivan Margaretić. Predsjednik Mandatnog odbora Vico Ivančević izvijestio je o mandatima u mirovanju.  

Vijećnik DDS-a Pero Vićan nije se pojavio na Skupštini. Sjednici je nazočno 36 vijećnika, od ukupno 41.

Zavod za prostorno uređenje pretrpan zahtjevima za legalizaciju, nužna dodatna sredstva za plaće

U Zavod za prostorno uređenje stiglo je 16 tisuća prijava za legalizaciju nelegaliziranih objekata, rekao je župan Nikola Dobroslavić odgovarajući na pitanje Mata Frankovića. Dodao je također da to veliko opterećenje za ured. - 'Županija ima obvezu pridržavat se Zakona o zapošljavanju u jedinicama lokalne samouprave i ne smijemo zapošljavati više ljudi. Zatražili smo da se sva sredstva od naknade za legalizaciju mogu usmjeriti u plaće djelatnika, koji to obrađuju. Nadam se da će nam to Ministarstvo i odobriti jer nam ti novci ne trebaju za ništa drugo, a smatramo da taj proces legalizacije treba što prije dovršiti', odgovorio je Župan.

Mata Frankovića zanimalo je i rješavanje problema sa zaštitom Malostonskog zaljeva. - Zatražili smo od Vlade da se preispita strogi režim zaštite na kopnu. Tražili smo da se u zakon uvrsti iznimka kako bi se dopustilo ribarstvo na tom području. Nismo zadovoljni rješenjem, ali smo dobili obećanje da će se ovaj dio uvrstiti u tekst zakona, odgovorio je Dobroslavić. 

Teo Andrić: 'Prijedlog zakona o zaštiti dubrovačke baštine sramotan'

Teo Andrić je Županu uputio pitanje hoće li Zakon o zaštiti dubrovačke baštine biti povućen ili će na jesen na raspravu u Sabor? Smatra da je sporni zakon velika sramota za Dubrovnik. Dobroslavić je izrazio stav da Prijedlog zakona nije dobar te je rekao kako je od predsjednika Vlade osobno zatražio da se prije daljnje procedure isti doradi.  - Smatramo da Grad i DPDS moraju taj odnos rješavati sukladno propisima, a ne da država intervenira i razvlaščuje jednu stranu. To uvelike podsjeća na neka prošla vremena. Županija je pak isključena i smanjuje joj se udjel, zaključio je župan Dobroslavić. 

- Znam gdje je Lovište, i primio sam predstavnike Lovišta - odgovorio je župan vijećniku Ivu Karamatiću koji je postavio geografsko pitanje vezano uz projekt Bili dvori u Lovištu. - 'Znate li gdje je Lovište, kad ste bili tamo i jeste li primili predstavnike Lovišta na temu izmjena i dopuna PP oko turističke zone u Lovištu?'

Tijekom vijećničkih pitanja očekivano iskočila je i problematika granica nakon ulaska Hrvatske u EU. Župan je odgovorio kako se radi na tome da se prevladaju poteškoće. - 'Nismo bili konzultirani oko rješavanja baš svih graničnih pitanja. Vlada je samo dijelom ispunila obećanja oko popravka Pelješke ceste, ali u pisanom obećanju od ministra Hajdaša Dončića i Hrvatskih cesta da će od 1. srpnja uz popravljenu dionicu biti popravljene i dionice ceste Trstenik i Prapratno, rekao je Dobroslavić.

-Kupari su naša bolna točka, rekao je Dobroslavić u odgovoru na pitanja Petra Vuletića vezano uz bivši vojno turistički kompleks koji posljednjih dana 'naseljavaju' turisti. - 'Župa se uspjela riješiti jedne crne rupe, hotela Orlando, a valjda će uspjeti i druge. Država već godinama radi na katastarskoj izmjeni Kupara i nadam se da će se pojaviti neki ulagač u Kupare.'

Tevšić: Zašto se reklamira ŽUC koji ne nudi usluge na tržištu?

Vijećnik Mario Tevšić (HNS) interesirao se za poslovanje Županijske uprave za ceste (ŽUC), odnosno koliko je koštala velika predizborna promidžba ŽUC-a u travnju i svibnju, kojoj je javnost mogla svjedočiti prateći medije. 'Koliko to košta i čemu služi marketing ustanove koja svoje usluge ne nudi na tržištu?' - pitao je Tevšić župana Nikolu Dobroslavića, koji mu je kratko odgovorio kako je u pravu, ali da se javnosti treba pokazati što se radilo.Također je obećao kako će ŽUC dostaviti podatke koliko je sredstava potrošeno na promidžbu. 
 

Proračun stabilan

Olega Valjala zanimalo je stanje u proračunu županije. - Ne očekujem iznenađenja u proračunu. Izbori su nas koštali manje nego što smo planirali, tu smo uštedjeli par milijuna kuna jer smo pobijedili u prvom krugu, a planirali smo drugi. Proračun se puni relativno dobro, rekao je župan. Rebalans je najavio za jesen. 

Davor Penić (SDP) zatražio je da se vijećnicima dostave podaci o korištenju i povlačenju sredstava iz predpristupnih fondova. - Prema podacima DNŽ je iz predpristupnih fonda po povlačenju sredstava na 19 mjestu, bolji smo samo od Ličko-senjeske županije, upozorio je Penić. - 'DNŽ nije mogla koristiti sve fondove, posebno one najizdašnije, a po najnovijjim podacima iz Ministarstva regionalnog razvoja, nalazimo se na 6. mjestu', odgovorila je zamjenica župana  Marija Vučković. Župan Dobrodslavić je dodao kako su na natječaje prijavljeni projekti ukupne vrijednosti oko 450 milijuna kuna.  

Prošle izmjene Prostornog plana

Većinom glasova vijećnika usvojen je Prijedlog odluke o donošenju ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko – neretvanske županije. 

Marina Oreb, voditeljica županijskog Zavoda za prostorno planiranje prethodno je izložila ciljane izmjene i dopune. Ciljane izmjene odnose se na:


1. Proširenje ACI marine u Komolcu u Gradu Dubrovniku;
2. Planiranje čvora Karamatići i odmorišta Pečine na brzoj cesti čvor Ploče - Luka Ploče u Gradu Ploče;
3. Korekcije i prekategorizacije trasa županijskih i lokalnih cesta
ŽUC je predložio izmjenu pojedinih trasa (npr. Zaobalni pravac Osojnik - Slano (Primorska cesta), Most dr. Franjo Tuđman - Pobrežje, Komolac - Brgat u Gradu Dubrovniku, Općini Dubrovačko primorje i Župa dubrovačka i druge);
5. povećanje kapaciteta ugostiteljsko-turističke namjene izvan naselja (T2) Bili dvori u Općini Orebić i unošenje oznake namjene T3; sa 500 na 700 kreveta,
6. Povećanje kapaciteta planirane luke nautičkog turizma u Lovištu u Općini Orebić;
7. Premještanje sportsko rekreacijske zone golfa (R1*) u istraživanju s lokacije Lisačke Rudine na lokaciju Sestrice u Općini Dubrovačko primorje;
8. Promjena statusa luke nautičkog turizma u Općini Lumbarda; luka u planiranju na luku
9. Ukidanje eksploatacijskog polja AGK "Humac" u Općini Lumbarda
10. Premještanje i povećanje potencijalne zone vjetroelektrane s lokacije Čukovica na lokaciju Mala Žaba u Općini Zažablje.

Za riječ u raspravi javio se Ivo Karamatić (SDP) koji je istaknuo kako je kapacitet ove zone definiran 2010. s maksimalnim kapacitetom od 400 kreveta, kao zona T2, a sada se planira zona T3. Gradi se autokamp gdje bi se trebao realizirati hotel. 'Kome je takva mudrolija pala na pamet? Kome je ova glupost pala na pamet? Ova turistička zona je ono što je golf bio za Grad Dubrovnik. I ovdje se ide na usklađivanje plana višeg reda s onim nižeg reda, što je definirano UPU-om Orebić. Bivši načelnik Općine Orebić Tomislav Jurjević navodi kako je Županija greškom upisala 500 umjesto 720 ležaja, kako je to propisano UPU-om Bili dvori? Vrlo interesantno. U ovom igrokazu naš župan je kao što je u slučaju golfa bio povjerenik Bosnić, a Dubu Šuicu glumi Tomislav Jurjević. O promjeni zone u T3 Općinsko vijeće nije raspravljalo.,' oštro je kritizirao Ivo Karamatić. 'Događa se ružna hrvatska istina, da investitori, ako su bogati i imaju veze nameću svoja rješenja i povećanje kapaciteta'

Vijećnik Mario Tevšić (HNS) također se javio za raspravu o ovoj točki dnevnog reda. 'Sjećam se prije nešto manje od godinu dana kada je župan Dobroslavić na Investicijskom forumu izjavio kako planove prostornog uređenja trebaju raditi jedinice lokalne samouprave, a onda za takve planove tražiti investitore. Vidimo svi sada da ovo nije tako. Meni je osobno, kao zagovorniku kapitalizma, drago što je ovo načelo napušteno, u smislu da je centralno - planska privreda zamijenjena kapitalizmom i da je prepušteno tržištu, ali naravno u načelu zakona i održivosti. To podržavamo, međutim, ono što je istaknuto na samoj javnoj raspravi je nedostatak transparentnosti s jedne strane i predstavnika lokalnih zajednica. Kao što je istaknuto, premalo ljudi je sudjelovalo u javnoj raspravi, kao u slučaju Lovišta, i onda se dolazi do situacije u kojoj je tek nekolicina donijela odluku. Također, još jedna primjedba koja ograničava mogućnost transparentnosti je to da je u ovim ciljanim izmjenama i dopunama čak 10 točaka. To nije uobičajeno i smanjuje mogućnost rasprave, a time i transparentnosti,' rekao je Mario Tevšić.


'Imamo incijative lokalnih samouprava koje traže izmjene. Nama su ostavljene dvije mogućnosti, a mi smo ocijenili i prihvatili da idemo u Ciljane izmjene koje su normalne. Zona Lovišta je bila u planu, prošla je sve rasprave, radi se samo u manjim izmjenama. U planu je bila i marina, odnosno lučica i Bili dvori. Procedura je ispoštivana i ne stoji primjedba da se nije ispoštivalo sve vezano za donošenje ovih izmjena i dopuna. U slučaju Lovišta postojao je prijepor između građana, dijela Mjesnog odbora i Općine Orebić,' odgovorio je župan Dobroslavić.
 

Popularni Članci