Edukativna muzejska akcija u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marinko Babić / PMD
Povodom 21. Edukativne muzejske akcije na temu „Klik na Kulturni krajoLIK“ u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održat će se radionice „Pisanim tragom Balda Kosića“ i predavanje o zaštiti pisane baštine. Vrijeme održavanja programa je od 09.05. do 13.05. 2016. u prostoru Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Baldo Kosić, profesor kaligrafije i crtanja uz Antuna Dropca, utemeljitelja Muzeja, važna je ličnost za Prirodoslovni muzej Dubrovnik, ali i općenito za kulturu samoga Grada. Osim što je bio izvrstan dermoplastičar svoga vremena, kojemu su se divili svjetski kustosi i prirodoslovci, Kosić je vrlo detaljno vodio Zapisnik o svim novim preparatima u Muzeju, te je izdao sedamnaest znanstvenih radova. Zanimljivo je to da je pisao krasopisom na dubrovačkom dijalektu. U današnje vrijeme novih medija i tehnologija, rukom pisani dokumenti više gotovo i ne postoje.

Kroz radionice „Pisanim tragom Balda Kosića“ sudionici će se približiti zaboravljenoj tehnici lijepog pisanja te će ispisivati citate iz Kosićevih radova na način na koji ih je i sam radio. Završni proizvod će se digitalno zabilježiti te će se izraditi plakat. Voditeljica radionice je muzejska pedagoginja Dubravka Tullio.

Osim radionica, program uključuje i predavanje „Zaštita pisane baštine“ koje će održati gospođa Tanja Dujaković, asistentica na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 09. svibnja 2016. u 10.00 sati.

Cilj akcije je promocija muzeja kao ustanova identiteta i čuvara baštine putem jednostavne i kvalitetne interpretacije i komunikacije prema mlađoj populaciji te širem krugu posjetitelja.

Popularni Članci