MEĐUNARODNI FESTIVAL OPERNIH ARIJA „TINO PATTIERA“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DSO
Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje osmi po redu Međunarodni festival opernih arija “Tino Pattiera“ koji će se održati pod 1. do 4. srpnja 2015.

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“ nosi ime i organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattieru, rođenog 1890. u Cavtatu.

Tino Pattiera bio je veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te član Berlinske državne opere. Tenor specifičnog glasa koji je s posebnom lakoćom interpretirao naslovne uloge lirskog i dramskog karaktera najpoznatijih djela operne literature.

Glazbeni direktor festivala, koji će također ravnati koncertima festivala je izraelski dirigent Noam Zur s kojim DSO već određeno vrijeme ugodno surađuje. Noam Zur podjednako je traženi gost dirigent i za operni i simfonijski repertoar. Njegov repertoar uključuje više od 30 opera i više od 250 simfonijskih djela iz svih stilova i razdoblja. Od 2001. Zur dirigira u renomiranim koncertnim dvoranama te s vodećim orkestrima SAD , Njemačke, Izraela, Švicarske, Austrije, Francuske, Estonije, Rumunjske, Skandinavije i Italije .

Kao solisti na festivalu nastupit će četvero sjajnih pjevača koji redovito nastupaju na glavnim pozornicama svijeta: izraelska sopranistica Alla Vasilevitsky, španjolska mezzosopranistica Marisa Martins, španjolski tenor Xavier Moreno, izraelsko-francuski bas Yuri Kissin, ali i naša sugrađanka, mlada pijanistica Stefani Grbić.

Festival se sastoji od četiri koncerta koja će se održati u predivnom ambijentu Kneževa dvora. Prva večer posvećena je velikom W.A. Mozartu, a koncert nosi naziv Mozart Gala. Izvest će se neka od najpoznatijih opernih dijela velikog umjetnika, a nastupit će svih četvero solista zajedno s orkestrom.

U četvrtak, 2. srpnja imat ćemo priliku poslušati recital pod nazivom Schumann's Dichterliebe and Spanish Art Songs. Uz pratnju pijanistice Stefani Grbić, mezzosopranistica Marisa Martins izvest će pjesme pojedinih španjolskih autora poput E. Granadosa i L.F. Obradorsa, a tenor Xavier Moreno izvest će Dichteliebe R. Schumanna.

U petak, 3. srpnja ćemo otputovati u mjesto rođenja opere te posvetiti večer talijanskim skladateljima Verdiju, Donizettiju, Rossiniju i Pucciniju. Tako ćemo imati i večer „Italian Gala“ odnosno „Una serata Italiana“.

Posljednju večer festivala, 4. srpnja, posvetit ćemo najboljim i nekim od najpopularnijih arija iz opernog repertoara koja uključuje djela W.A. Mozarta, A. Dvoraka, Ch. Gounoda, G. Verdija i G. Donizettija. Tu će večer nastupiti svi solisti zajedno s orkestrom, a publika će moći uživati u zvukovima popularnih „Don Giovannija“, „Seviljskog brijača“,  „Rusalke“, „Ljubavnom napitku“ i drugima.

Festival su potpomogli Grad Dubrovnik, Turistička Zajednica Grada Dubrovnika i Dubrovački Vrtovi Sunca.

Ulaznice je moguće kupiti u uredima Orkestra u Slanici (Revelin), na tel. 417 110, e-mail sales@dso.hr, u turističkoj agenciji Stradun TIC, Placa bb, u turističkoj agenciji Perla Adriatica na Pločama, u Kulturno-informativnom centru Luža, online putem portala www.ulaznice.hr,  kao i na ulazu jedan sat prije početka koncerta

Dubrovački simfonijski orkestar poziva sve građane da što prije osiguraju svoje ulaznice, budući da je prodaja već krenula i interes je velik. Dobrodošli na Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“ 2015. godine!

Popularni Članci