NOVA ZNANSTVENA TRIBINA Ne propustite predavanje poznatog dubrovačkog politologa Pera Mladinija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Druga znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku upriličit će se u srijedu, 17. siječnja 2018., u sveučilišnom Kampusu, a održat će se predavanje prof. dr. sc. Pera Maldinija s temom Populizam i kriza demokracije.

Podsjećamo, Sveučilište je pokrenulo ciklus znanstvenih tribina kako bi se takvim predavanjima nastojalo široj javnosti približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovija znanstvena postignuća.

„Tema se bavi problematikom suvremenog populizma koji zahvaća gotovo sve moderne demokracije i upućuje na krizu predstavničke demokracije i nezadovoljstvo građana djelovanjem političkih elita kao njegovim uzrocima. Postavlja se pitanje je li riječ o antidemokratskoj populističkoj manipulaciji i nastojanju da se zaobilaženjem demokratskih institucija i procedura stekne i/ili održi politička moć i vlast ili je riječ o zahtjevu za većom razinom participacije u procesima donošenja odluka i političkog predstavništva u političkim institucijama. Potenciranje konflikta otvara prostor populističkom djelovanju, dok izostanak sadržaja i 'pričuve' demokratičnosti omogućuje supstituciju populističkom retorikom i narativima. Kroz tu prizmu, u komparativnoj perspektivi, razmatraju se glavni trendovi i recentne manifestacije populizma u europskim demokracijama, u Hrvatskoj te u SAD, njihove sličnosti i razlike“, rekao je prof. Maldini.

Prof. dr. sc. Pero Maldini je politolog i sveučilišni profesor, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, voditelj interdisciplinarnog poslijediplomskog doktorskog studija Komunikologija na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, pročelnik katedre za interdisciplinarne znanosti na Edward Bernays VŠKM u Zagrebu te politički komentator više hrvatskih i inozemnih medija. Objavio je četiri knjige (dvije autorske i dvije uredničke) i više od trideset znanstvenih radova u hrvatskim i inozemnim znanstvenim publikacijama u području komparativne politike, teorije demokracije, demokratske tranzicije postkomunističkih društava, medija i politike te politike u uvjetima globalizacije i umreženog društva. Sa svojim izlaganjima i pozvanim predavanjima sudjelovao je na dvadeset i pet međunarodnih i pet domaćih znanstvenih skupova. U više je navrata bio na znanstvenim usavršavanjima u inozemstvu (SAD, Nizozemska, Mađarska, Slovačka).

Popularni Članci