Prvi ovogodišnji festivalski koncert DSO-a u Dvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dlji
U okviru glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara prvi put ovo ljeto u Dvoru će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar uz flautisticu Tamaru Coha Mandić i harfisticu Dianu Grubišić Ćiković, pod ravnanjem dirigenta Richarda Rosenberga, u petak s početkom u 21:30. 

Na programu ovog festivalskog koncerta je baletna suita Vol na krovu Dariusa Milhauda, Mozartov Koncert za flautu i harfu, Gottschalkova À Montevideo simfonija te The Ballade of the Scandalous Life of Frankie & Johnny Jeromea Morossa.

Dubrovački simfonijski orkestar od svog osnutka 1924. godine obogaćuje glazbeni život Dubrovnika ne samo mnogobrojnim izvedbama, nego i odanošću i predanošću djelima iz različitih epoha. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi koncertne su pozornice na kojima, posebice u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s Orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti i solisti. Dobitnik je najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, Diplome “Milka Trnina”, za izuzetne umjetničke dosege. Flautistica Tamara Coha Mandić i harfistica Diana Grubišić Ćiković kao duo djeluju od 2003. godine. Do danas su održale koncerte na mnogim glazbenim festivalima u zemlji i inozemstvu. U proteklih dvanaest godina, koliko surađuju u duu, imale su nekoliko zapaženih nastupa uz pratnju orkestra. U svojim koncertnim programima bilježe najvrjednija originalna djela za flautu i harfu, poneku transkripciju (pretežno baroknih skladatelja) te kompozicije iz pera domaćih skladatelja, od kojih su mnogi pisali skladbe upravo za njihov duo. Tako su prethodnih godina praizvele kompozicije Igora Kuljerića, Krešimira Seletkovića, Davora Bobića, Petra Obradovića, Tomislava Uhlika i Ive Josipovića. U prosincu 2008. Croatia records objavila je njihov zajednički nosač zvuka Slow motion, a trenutno je u pripremi novi nosač zvuka s djelima hrvatskih autora. Richard Rosenberg, umjetnički direktor i dirigent Nacionalnog glazbenog festivala i Union simfonijskog orkestra, jedan je od malobrojnih američkih dirigenata čiji repertoar obuhvaća skladbe od suvremene do rane glazbe. Uz svoju dirigentsku i pedagošku djelatnost, Rosenberg je angažiran i kao snimateljski producent, šansonijer, urednik i pisac aranžmana. Često se izvode njegove brojne orkestracije i revidirana izdanja J. S. Bachove Muke po Mateju, Rapsodije u plavom Georgea Gershwina, Preobražena noć Arnolda Schönberga te kompletna orkestralna djela G. M. Gottschalka koja je upravo pripremio za objavljivanje.

Već 18. kolovoza na programu je drugi koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Francesca di Maura na kojem će zajedno s Nikolom Fabijanićem praizvesti Bird Concerto za saksofon i orkestar skladatelja Petra Obradovića. Ulaznice za koncert u Dvoru dostupne su online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka izvedbe. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Popularni Članci