Scherzo s otpada predstavlja stvaralački žar Jagode Buić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Nastavak popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara donosi izložbu skulptura Jagode Buić Scherzo s otpada koja će biti otvorena u subotu, 5. kolovoza s početkom u 21 sat u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni. Umjetnica je ovu izložbu posvetila velikoj čuvarici dubrovačke baštine Dubravki Bebi Beretić.

Ni u svojim poznim godinama Jagoda Buić ne prestaje iznenađivati publiku kreativnošću i stvaralačkim žarom, donoseći uvijek nešto novo, a pritom dajući i onome starome, upravo našoj baštini, posve novi duh. „Naslovljujući novonastali kiparski ciklus sintagmom Scherzo s otpada autorica namjerno ukazuje na nepretencioznost i relativnu lakoću postupka, pa i na dosjetljivu i duhovitu tendenciju i ležerne mogućnosti recepcije“ piše Tonko Maroević. Izložba donosi eksponate naziva Ruke, Pliskavica, Bonapartist, Lirski objekt, Krug, Vatra, Epitaf, Ptica i druge. Ti nazivi potvrđuju ono što je o izložbi u katalogu zapisala Vesna Delić Gozze: „Odlagalište kao privremeno mjesto do nove upotrebe predmeta, najčešće kao bezlične mase za moguću sporednu ulogu u nekoj sekundarnoj namjeni, čeka doživjeti drugu priliku posjetom sasvim posebnih osobnosti onih, koji su, pokazalo se i ovdje, stalni kreativni proizvođači asocijacija, slobodnih i nesputanih.“ 

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, a diplomirala na Akademie für angewandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecittà u Rimu i povijest kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se od inzistiranja na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha te interesu za mit i klasični svijet. Godine 1965. stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru, koju je otkupio Muzej Stedelijk iz Amsterdama. Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima. Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama (u Metropolitan Museumu u New Yorku, Muzeju moderne umjetnosti i Parizu itd.). Dobitnica je brojnih svjetskih i domaćih nagrada. Živi i radi u Dubrovniku, Veneciji i Parizu.

Werner Schmalenbach o umjetnici piše: „Ličnost, snaga, senzualnost i nezavisnost – to su riječi što ih Jagoda Buić izmamljuje. Njezina se posebnost sastoji u nadasve plodnoj, napetoj vezi tradicionalnosti i urbanosti i porijekla s jedne, a goleme individualne slobode s druge strane. Tradicija je kod nje u istoj mjeri i sačuvana i prebrođena.“ Festivalska publika spoj tradicije i suvremenosti u izložbi Scherzo s otpada može razgledati od 5. do 25. kolovoza, svakim danom od 18 do 22 sata u osobitom ambijentu lokaliteta Sveti Stjepan u Pustijerni.

Popularni Članci