Dujmović: 'Franković je kao predsjednik Gradskog vijeća uzurpirao zakon, treba li takav čovjek biti na čelu Dubrovnika?'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
HNS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović održao je konferenciju za medije o odlukama Gradskog vijeća koje su se pokazale nezakonitima.

Valentin Dujmović kazao je kako je konferencija vezana za dvije odluke Gradskog vijeća koje su donesene u mandatu predsjednika Vijeća Mata Frankovića. 'Ja ispred sebe imam dvije presude, jedna je presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od prije mjesec dana, a druga je presuda Ustavnog suda RH. Nakon izvanrednih izbora koje izazvao, gospodin Mato Franković donio je odluku u Gradskom vijeću po kojoj predsjednik Gradskog vijeća i samo Vijeće imenuju direktore komunalnih društava. To mu je bilo jako bitno, time se jako puno bavio. Međutim, Ministarstvo uprave ukinulo je tu odredbu pa se Vijeće žalilo Ustavnom sudu. Očito, po njima, Ministarstvo ne zna što govori. No, i Ustavni sud RH ukinuo je članak 6. Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika, a koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika', rekao je Dujmović te okupljenim novinarima podijelio primjerke odluka Ustavnog suda te Ministarstva.

Prema članku 8. Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, propisom podzakonske pravne snage ne može biti određeno da ovlasti osnivača javnih službi ima Gradsko vijeće. nadležnosti, poslovi i ovlasti pojedinih tijela jedinica lokalne samouprave mogu biti propisani jedino važećim statutom u skladu sa zakonom. U istom članku Odluku također stoji kako Statutarna odredba koja glasi : 'Ako je drugim općim aktom određeno da poslove i ovlasti obavlja osnivač, ovlasti osnivača ima Gradsko vijeće Grada Dubrovnika' jasno upućuje na ustavnopravno i zakonski neprihvatljivu mogućnost da konkretna jedinica samouprave općim aktom autonomno normativno uređuje nadležnosti svojih tijela.

'Franković nije uspio prebaciti ovlasti gradonačelnika, ali je cijelo vrijeme Statut Grada Dubrovnika, odnosno njegov osnovni akt držao nezakonitim jer nije htio priznati vlastitu pogrešku. On je dvije godine, svojim izmjenama Statut Grada ostavio neusklađenim sa zakonom', kazao je HNS-ov kandidat za Gradonačelnika te se osvrnuo i na presudu Visokog upravnog suda. 'Ja, kao direktor Vodovoda, žalio sam se Upravnom sudu zbog neusklađenosti odluka Gradskog vijeća sa zakonom. Naime, Gradsko vijeće donijelo je odluku da sve što se tiče kanalizacije, uključujući popravke, investicije, mora na glasanje u Gradskom vijeću prije provedbe. To bi značilo da, primjerice, pukne kanalizacijska cijev i prije njene sanacije, popravak mora odobriti Gradsko vijeće. To je potpuno nelogično, takva odluka nema veze s pameću i štetna je za Dubrovnik. Ona se nije mogla poštivati jer, da jest, Grad bi bio u kaosu', naglasio je Dujmović te još jednom ukazao na presudu Visokog upravnog suda koji je takvu odluku poništio.

Prema presudi Visokog upravnog suda kojem je Dujmović podnio žalbu kao direktor Uprave Vodovoda Dubrovnik, dio Odluke Gradskog vijeća kojim se uvjetuje donošenje plana s prethodnom suglasnošću Gradskog Vijeća Grada Dubrovnika, protivan je zakonu. U tom dijelu, odredbu je potrebno ukinuti temeljem odredbe članka 86., stavka 3. Zakona o upravnim sporovima. 

Kandidat za gradonačelnika Hrvatske narodne stranke zapitao se treba li čovjek koji je uzurpirao zakon i dvije godine Statut Grada držao nelegalnim biti na čelu Dubrovnika.

Dujmović se osvrnuo i na jutrošnju konferenciju HDZ-ovog kandidata Mata Frankovića o nedovršenom projektu pothodnika na Ilijinoj glavici. 'Pročitao sam da gospodin Franković priča o projektima koji nisu završeni. Mislim da bi se on trebao baviti projektima koje će on realizirati, a ne gledati što po Gradu, eventualno, nije dovršeno. Završit će se sve čim preuzmem ured gradonačelnika, i to u jakom kratkom roku. Osim toga, da on nije dva puta u dvije godine rušio proračun, davno bi neke stvari bile gotove', istaknuo je HNS-ov kandidat za gradonačelnika.

Popularni Članci