DUJMOVIĆ O FRANKOVIĆU 'Razotkrivanjem je razotkrio jedino svoju nesigurnost i nesposobnost'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
HNS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović uputio je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Jučerašnjim javnim istupom na temu pročistača za vodu, na čijem se gradilištu u Komolcu radi u tri smjene, kandidat HDZ-a Mato Franković razotkrio je samo da je konačno postao svjestan da se katastrofična predviđanja njegove stranke o budućnosti pročistača neće obistiniti te da je prošla zima bila posljednja kada su naši sugrađani imali problema s povremenim zamućenjem vode. Maliciozni i neutemeljeni pokušaji diskreditiranja Uprave Vodovoda, ali i svih njegovih zaposlenika, u političke svrhe građanima Dubrovnika samo su potvrda njegove osobne nesigurnosti i posvemašnje nesposobnosti.  

Činjenica prva. Gospodin Franković je tzv. razotkrivanjem razotkrio nešto što je javnosti, a i njemu osobno, dobro poznato. Naime, Gradsko vijeće je na 5. sjednici 30. lipnja 2015. godine Vodovodu odobrilo suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 50 milijuna kuna. U Odluci, koju je kao predsjednik Gradskog vijeća potpisao sam Mato Franković, stoji da se suglasnost daje „za financiranje Projekta izgradnje uređaja za pročišćavanja vode - EU projekt“. Odluku o davanju jamstva za zaduženje Gradsko vijeće je izglasalo jednoglasno, što znači da je ruku digao i sam predsjednik Vijeća. Suglasnost bi Gradsko vijeće odobrilo i nekoliko mjeseci ranije da nije bilo prijevremenih izbora koje je sam gospodin Franković izazvao, onda kada je prvi put srušio proračun.

Zahvaljujući odgovornom poslovanju Vodovod Dubrovnik je u ovoj fazi sposoban iznijeti zaduženje za jedan od najvećih infrastrukturnih komunalnih projekata u zadnjih 50 godina čija je realizacija od iznimnog značaja za naše sugrađane, a EU sredstvima bit će „pokriveno“ 70 posto ukupne investicije, s tim da je obveza jedinice lokalne samouprave osigurati sredstva u iznosu od 12 posto. Ostatak ukupne investicije financira se iz državnog proračuna, odnosno kroz Hrvatske vode.

Činjenica druga. Pročistač pitke vode samo je dio paketa „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ vrijednog 566 milijuna kuna apliciranog na bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije. Čitav paket, uključujući i pročistač, odobren je od strane JASPERS-a, stručnog tijela za potporu projektima u europskim regijama u okviru kojeg djeluju tri partnera (Europska komisija, Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj), a koji aplikantima, u ovom slučaju Hrvatskim vodama i Vodovodu Dubrovnik, pomaže u pripremi visokokvalitetnih velikih projekata koji će se sufinancirati iz dva strukturna i investicijska fonda EU-a (Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda). Među trenutno 74 aktivna projekta odobrena od Jaspersa u Hrvatskoj uključen je i navedeni investicijski paket Vodovoda Dubrovnik d.o.o. 

Javno predstavljanje planiranih investicija održano je u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika 5. studenog 2015. godine. Osim vodoopskrbe, značaj dio ulaganja otpada na sustav odvodnje otpadnih voda s izgradnjom potpuno novog pročistača otpadnih voda Lapad. Osigurano je financiranje iz kohezijskog fonda Europske unije u iznosu od 70 posto. Po 9 posto ukupne investicije financirat će se iz državnog proračuna, odnosno kroz Hrvatske vode, dok je obveza jedinice lokalne samouprave osigurati sredstva u iznosu od 12 posto.

Činjenica treća. Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske 31. kolovoza 2016. godine donijelo je odluku kojom je prihvaćen prijedlog Vodovoda Dubrovnik d.o.o. o uvrštenju projekta "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ na listu strateških projekata, te je isti proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. 

Zaključak. Žao nam je što moramo izvesti zaključak da gospodin Mato Franković jednostavno ne može podnijeti stvarnost u kojoj netko zna stvarati i gradi. Ne može prijeći ni preko činjenice da je njegova Vlada izgradnju pročistača prepoznala kao strateški investicijski projekt. Jer i kako bi? Kao predsjednik Gradskog vijeća dva puta je srušio proračun. Kao saborski zastupnik povećao je PDV ugostiteljima, istupao u obranu ministra Marića, te izglasao dva zakona: lex Agrokor i lex Vlahušić.

S poštovanjem,

Valentin Dujmović,

kandidat za gradonačelnika Dubrovnika

Priloge u PDF formatu možete pogledati ovdje:

Popularni Članci