DUJMOVIĆ ŽELI NASTAVITI GDJE JE VLAHUŠIĆ STAO: 'Građanima ćemo dati stanove, vrtiće, parkinge, subvencije, neće plaćati prirez Gradu!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
HNS-ov gradonačelnički kandidat Valentin Dujmović danas je u Hotelu Petka predstavio svoj predizborni program za predstojeće lokalne izbore. Riječ je programu 'Dubrovnik 2020' u kojem su predstavili ideju i cilj da Dubrovnik 'bude i ostane najbolje i najkvalitetnije vođen Grad u RH.

Dujmović je svoje predstavljanje programa započeo s izlaganjem i planovima o Proračunu Grada koji je temeljni dokument svakog grada pa je tom prilikom predstavio Prijedlog Proračuna za naredne četiri godine.


'IMAT ĆEMO OGROMAN PRORAČUN, GRAĐANI NEĆE PLAĆATI PRIREZ'

'Riječ je o iznosu od dvije milijarde kuna. Dakle, predloženi proračun iznosi 500 milijuna kuna godišnje. Na taj iznos od 2 milijarde kuna vrijedi dodati i iznos od 500 milijuna kuna iz komunalnih društava, a najviše iz Vodovoda. Tako se na razvojne i socijalne programe planira izdvojiti 1,5 milijun kuna, na investicije pola milijuna kuna, na investicije komunalnih tvrtki također pola milijuna kuna. U potpunosti ćemo ukinuti prirez koji su zaposleni sugrađani davali iz svojih plaća pa će 10 posto prireza ostati građanima, koliko je dosad išlo u proračun. Nismo to napravili napamet i radi glasova, nego smo napravili kvalitetnu analizu. Razgovarao sam sa stručnjacima koji su kazali kako Grad to može podnijeti. To je temelj našeg programa. Mi nastavljamo biti okrenuti ljudima, nastavljamo kontinuitet socijalne politike koju je provodio Vlahušić. Volim biti s ljudima, ne volim se slikavati, volim biti s običnim ljudima,' kazao je Dujmović.

Tom prilikom je kazao nešto više i o rashodima za četverogodišnji rok jer, kako kaže, očekuje stabilnost s HNS-ovom većinom. Tako su planirani rashodi za komunalna uređenja 320 milijuna kuna, za promet i kapitalne investicije isto toliko, za kulturu 400 milijuna kuna, obrazovanje, sport i socijalne potrebe 500 milijuna kuna, poduzetništvu 100 milijuna kuna te prostorno uređenje 24 milijuna kuna.


'Prihodi proračuna temeljit će se na pametnom gospodarenju onim što već imamo, a Grad Dubrovnik je s 270 milijuna kuna, koliko je iznosio Proračun prije osam godina, došao na iznos od gotovo 600 milijuna kuna. Govorimo o proračunu, o novcu koju je tu, ne o obećanjima. Nismo tu danas da obećavamo, nego realno prikazujemo što možemo napraviti,' kazao je Dujmović te dodao kako je riječ o pametnom raspolaganju s prihodima od najma javnih površina, koncesije za žičaru, DuCarda i slično. Najavio je i kako će tražiti sve one koji žive od brenda Dubrovnik da vrate dio onoga što u njemu zarađuju.


'RIJEŠIT ĆEMO NAJVEĆE PROBLEME GRADA!' (pitka voda za sve domove, pročistač otpadnih voda, jeftiniji parking za građane, nova parkirna mjesta)

Osim što je ponudio svoju viziju proračuna i raspolaganja s prihodima Grada, Valentin je kazao na koji način će u slučaju pobjede riješiti krucijalne probleme Grada. Jedan od njih je problem zamućenja vode prilikom jačih pljuskova, ali i sustav odvodnje i kanalizacije. Kao direktor Vodovoda, o tome je mogao reći nešto više iz prve ruke.

'Svaka dubrovačka obitelj zaslužuje imati čistu, pitku, sanitarno ispravnu, bistru vodu. Ponosan sam što sam zajedno s timom u Vodovodu pokrenuo rješavanje problema koji ovaj Grad muči 100 godina. Napokon je ovaj problem riješen, a riječ je o izgradnji pročistača, projektu vrijednom 57 milijuna kuna. Osim rješavanja tog problema, riješit ćemo i druge komunalne probleme, dakle probleme odvodnje, kanalizacije, vodoopskrbe. Na raspolaganju imamo 566 milijuna kuna, uz sredstva EU fondova. Nikad se više nije radilo, kopalo i investiralo. Mi radimo i bez obzira što nema proračuna i što je srušen u prosincu, mi smo nastavili raditi,' kazao je Dujmović.

U planu je i spajanje izvorišta Omble i Palate kako bi postojala još jedna alternativa u slučaju zamućenja vode. Obećali su i uvođenje pitke vode u svaku kuću u Majkovima i Dubravici, kao što je to napravljeno i u Gornjim selima.

Dujmović je kazao kako će se ulagati u Elafite, ali i riješiti komunalni problemi u Trstenom i Mokošici.

'Osigurat ćemo najveći komunalni standard. Važna nam je čistoća mora. Grad živi od turizma i zato je potreban pročistač otpadnih voda u vrijednosti od 200 milijuna kuna za koji se priprema projektna dokumentacija. U planu je i rješavanje problematike kanalizacije u Trstenom i Mokošici, a posebnu pozornost posvetit ću Elafitima u vidu rješavanja infrastrukture na našim otocima. Oni će biti u središtu pozornosti kad govorimo u komunalnoj infrastrukturi,' izjavio je kandidat za gradonačelnika.

Drugi najveći infrastrukturni projekt je groblje Dubac na kojem će se, kako kaže, nastaviti raditi, a zbog dosadašnjeg kočenja prozvao je svoje političke oponente.

'Išlo je sporije zbog onih koji ruše da bi došli na mjesto gradonačelnika, no u dvije godine su pokazali što znaju. Što su radili? Rušili kontinuirano i to je jedino što znaju. U 18 mjeseci dva puta se srušila Vlada. Ista ekipa je to napravila, isti tim, HDZ i Most. Mi smo bolje prošli, dvije godine smo izdržali, no ista ekipa Dubrovnik drži Dubrovnik taocem, a 18 mjeseci Hrvatsku,' izjavio je Dujmović.
Podsjetio je na rušenje Proračuna za 2017. godinu zbog čega su, kako kaže, propali bitni projekti kao što su kupovina zemljišta na Pobrežju za POS stanove, cesta Most-Pobrežje, Lapadska obala, kružni tok u Ulici Iva Vojnovića, uređenje šetnice Nika i Meda Pucića, Dom umirovljenika, uređenje Ulice kardinala Stepinca i Iva Dulčića, 20 novih Libertasovih autobusa i nova igrališta u svakom dijelu Grada.

'Oni obećavaju stanove, a srušili su proračun prije šest mjeseci. Mene bi bila sramota, ali oni se ne srame. Kod njih ne postoji sram,' kazao je Dujmović.

Najavljen je nastavak izgradnje novih parkirališta, posebno u Mokošici, ali i kako će se cijena povlaštene karte za parking sa 60 kuna spustiti na 30. Također, najavljene su i nove tržnice u Gružu, Lapadu i Mokošici kao i razvoj novih usluga na njima. Nastavit će se i ulaganje u uređenje plaža i kupališta, posebno u Mokošici i na Lopudu.

POZITIVNA EKOLOŠKA POLITIKA KAO PRIORITET (Grabovica postaje ekopark, u Gornjim selima primorska cesta)

'Provodimo cjelovit sustav gospodarenja otpadom, zatvaramo Grabovicu i pretvaramo je u ekopark, povećavamo recikliranje otpada, ne želimo Lučino razdolje jer prijeti Malostonskom zaljevu, gradimo tehničko-tehnološki blok sa sortirnicom, cestu do Osojnika, Pobrežje i Osojnik bit će novo čisto i uređeno predgrađe Grada. Također, izgradit ćemo primorsku cestu Osojnik-Ljubač-Riđica-Majkovi da bi se ljudi mogli vratiti u Gornja sela. To će postati dubrovačka Provansa,' obećao je Dujmović.

OBITELJSKI SMJEŠTAJ (110 stanova u Mokošici, POS stanovi, stanovi za liječnike dubrovačke bolnice)

'Neki dan sam dobio informaciju kako se u prvih nekoliko mjeseci ove godine broj noćenja uduplao u odnosu na prošlu godinu u privatnom smještaju. Nitko u Europi nema toliki rast. No to ne dolazi samo od sebe, to je netko stvorio. Posebno smo ponosi na razvoj obiteljskog smještaja koji postaje snaga dubrovačkog turizma,' uvodno je kazao Dujmović.

Stoga je najavljen nastavak razvoja Grada zimi kroz nove sadržaje, razvoja filmske industrije u Dubrovniku, ruralnog turizma čija su baza upravo obiteljska domaćinstva, a najavljeni su i poticaji privatnim iznajmljivačima za rast kvalitete smještaja i usluge.


Najavljena je i izgradnja 110 stanova u Mokošici za branitelje čime se oslobađa 60 stanova, otkup zemljišta na Pobrežju, ali i nova pogodna zemljišta za POS izgradnju te nastavak programa sufinanciranja. Jedna zgrada na zemljištu Vrtlara u Solitudu namijenit će se za potrebe Opće bolnice Dubrovnik u vidu stanova za liječnike.

Obiteljima koje ostvaruju pravo na subvenciju u iznosu od 1 500 kuna mjesečno, omogućit će se jednokratna isplata iznosa kako bi uz pomoć Grada ili samostalno riješili svoje stambeno pitanje.

BOLJA SPORTSKA INFRASTRUKTURA (polivalentna dvorana u Lapadu, Hotel Stadion, nova dvorana u Gospinom polju)

Dujmović je podsjetio kako je Gradsko vijeće na sebe preuzelo ovlasti za upravljanje sportom, no dodao je kako je malo toga napravljeno, prema njegovom mišljenju.

'50 milijuna kuna su imali na raspolaganju, a nisu potrošili nijednu kunu u dvije godine. Zašto? Jer je trebalo graditi. Da im je netko naredio da ruše, napravili bi to,' kazao je Dujmović.

Projekti koji su najavljeni po tom pitanju su Hotel Stadion, polivalentna dvorana na tenis terenima Lapad, nova polivalentna dvorana u Gospinom polju i natkrivanje teniskih terena, atletski stadion.

ZELENO SVJETLO ZA INVESTICIJE


'Ja sam za investicije. Za investiciju golfa na Srđu, ako Ministarstvo potvrdi Studiju o utjecaju na okoliš, za terminal u Gružu i sve što će ljudima donijeti posao i novac u Proračun Grada. Poticat ću investicije kao što je Belvedere ili golf na Srđu,' obećao je Dujmović.


NOVI VRTIĆI I ŠKOLE, UPISI DJECE U VRTIĆE TIJEKOM CIJELE GODINE

Kandidatkinja za zamjenicu za društvene djelatnosti Marija Čale Mratović najavila je projekte koje se tiču njenog resora.

'Pokrenut ćemo projekte koji su zbog pada proračuna na čekanju, a to je 16 novih vrtićkih skupina u vrtićima Palčica i Pčelica koje ćemo nadograditi, rekonstrukcija i nadogradnja O.Š. Montovjerna, Dom umirovljenika. Svim roditeljima ćemo omogućiti upisivanje njihove djece u vrtić kad im treba dakle tijekom cijele godine, a otvorit ćemo i tri nova vrtića u Mokošici, Gružu i Solitudu,' kazala je Čale Mratović.

Najavila je i besplatni vrtić za svako drugo dijete u obitelji te povećanje dara za novorođeno dijete s 1500 na 2 500 za prvo dijete, s 2 500 na 3 500 za drugo dijete, za treće dijete s 4 000 na 5 500 kuna te 15 tisuća za demografski ugrožena područja.

Po pitanju kulture i infrastrukture, koja se uz nju vezuje, u planu je izgradnja sveučilišne knjižnice, ali i nastavak obnove ljetnikovaca i baštine.

PONEŠTO I ZA BRANITELJE, LIBERTASOV POKAZ ZA ĐAKE, STUDENTE I NEZAPOSLENE 30 KUNA

Kandidat za zamjenika gradonačelnika za komunalne djelatnosti Bruno Di Ceglie Vuković najavio je nastavljanje projekata koji su srušeni proračunom, a kao branitelj u Domovinskom ratu naglasio je posebne projekte koje se tiču te skupine građana.

'U Mokošici ćemo izgraditi 110 stanova za branitelje uz sufinanciranje Grada od 100 tisuća kuna po stanu. Na Nuncijati postoji parcela koju je Vlahušić dao braniteljima i tu se može izgraditi 60 kuća. Pojačat ćemo brigu u braniteljskim udrugama, dovršiti spomenik u Komolcu, na Batali je planirana izgradnja spomenika civilnih žrtava, a kad se dovrši proces kupovine otoka Daksa, izgradit ćemo memorijalni centar,' kazao je Di Ceglie.

Kao prvi komunalac Grada, u slučaju pobjede, kazao je kako će imati snažne gradske tvrtke.

'Pošto dolazim iz Libertasa, spomenut ću nekoliko projekata koji se tiču te gradske tvrtke. Preselili smo Libertas u njegov dom i on sada ne plaća najam te ima adekvatni prostor. Samim time, dakle s uštedama koje Libertas ima, jer ne treba više plaćati najam, đaci, studenti i nezaposleni Libertasov pokaz će plaćati 30 kuna umjesto dosadašnjih 50. Libertas čeka modernizacija, novi autobusi,preuzimanje shuttle prijevoza,' kazao je te podsjetio na neusvajanje odluke o kupnji novih Libertasovih autobusa na Gradskom vijeću.


Po pitanju Sanitata, podsjetio je na otvaranje 150 novih parkirnih mjesta na području Radeljevića te aplikaciju pomoću koje se može rezervirati parkirno mjesto, po pitanju Čistoće je najavio kako će Grabovica postati tematski park, po pitanju Vrtlara kako će na njihovom zemljištu u Solitudu biti izgrađena zgrada za liječnike te kako će Zaton dobiti cvjetni centar, a najavio je i nove linije koje će voziti prema Lokrumu i investicije na tom području.

Kazao je i kako će HNS u slučaju pobjede stvoriti i snažnu Luku Dubrovnik što podrazumijeva izvršenje dokapitalizacije i pripremanje vlastite investicije, izgradnju trgovačkog centra, javljanje Libertasa i Sanitata za koncesiju za autobusni kolodvor i garažu, ulaganje u lučko područje u iznosu od 130 milijuna kuna.

Smanjenjem subvencija trgovačkim društvima povećat će se i njihova zarada, a samim time izdvojiti više novca za potrebe civilnih udruga.

DUJMOVIĆ: 'DALEKO SAM OD MANDELE, ALI BIT ĆU BAREM MALO BOLJI OD ANDRA'


HNS-ov gradonačelnički kandidat bio je Andro Vlahušić, čelnik dubrovačkog HNS-a i donedavni gradonačelnik, no on se na ove izbore nije uspio kandidirati zbog zakona koji je izglasan u Saboru, kolokvijalno nazvan 'lex Vlahušić', kojeg je predložio Most u suradnji s HDZ-om. Stoga je Dujmović iznio kako je on zamijenio Vlahušića u utrci za čelno mjesto Grada.

'Kad me je Vlahušić pitao želim li preuzeti ovu veliku odgovornost, mislio sam kako se šali. Faca mi je bila neutralna, mislio sam kako me želi zbuniti, no on se nije šalio i bio sam zatečen. Uvijek sam govorio sebi kako ću imati vremena, no izgleda kako vrijeme nije imalo vremena. Kroz glavu mi je prolazilo što me očekuje, a prolazio sam kroz sve što je prošao on. Vidim što mu se događa, njemu i njegovoj obitelji. Razmišljao sam nekoliko dana, mada sam rekao kako ću preuzeti tu odgovornost jer nisam osoba koja bježi. Nisam mogao izgovoriti ništa drugo. Razmišljao sam o svemu što pišu na društvenim mrežama i pričaju na ulici, a posebno sam razmišljao kako ću manje vremena provoditi sa suprugom i djecom, no prelomio sam i odlučio se na kandidaturu. Dubrovnik je grad slobode, napretka, neuništive povijesti. Voditi takav Grad nije lako i ne može se tek tako. Razmišljao sam o Vlahušićevom upitu i sjetio se Nelsona Mandele koji se pitao tko će voditi narod kad je bio zatvorenik. Nisam ni blizu Nelsona Mandele, no pitanje je želimo li preuzeti odgovornost za Grad, obitelj, prijatelje. Prihvatio sam Vlahušićev prijedlog i odlučio biti bar malo bolji od njega. Neće mi biti lako, ali uz njegovu i vašu pomoć napravit ćemo dobar posao,' kazao je.

Tom se prilikom osvrnuo na svoje političke oponente te kazao kako su 'probleme u posljednje vrijeme u Gradu stvorili HDZ i Most'.

'Problemi ovoga Grada u protekle dvije godine su dvije političke opcije, a to su HDZ i Most koji su neprestano rušili. Vidjeli smo što se danas dogodilo, pacijent je preminuo (op.a. kriza u Vladi). Kako pobijediti i spriječiti dokazane rušitelje i svađalice? Iskrenom ljubavlju prema Gradu i čvrstom vjerom u pamet i razum naših sugrađana. Ako se stavimo iznad podjela, ako zaboravimo svađe, ljutnje, nema sumnje da ćemo pobijediti. Volim HNS-ovce, ali mi nije bitno tko je iz koje stranke. Mogu popiti kavu s nekim iz HDZ-a, DUSTRA-e, SDP-a, pa čak i DDS-a. Volim razgovarati s ljudima. Bit ću gradonačelnik koji će raditi za dobrobit Dubrovnika i svih građana. Preuzet ću osobnu odgovornost, nastavit ću uspješnu politiku koju je vodio Vlahušić, savjetovat ću se, ali ću samostalno donositi odluke. Za naš Grad se isplati zavrnuti rukave, izjavio je te poručio Vlahušiću u šali – dosta si ti govorio, sad ću ja malo.

VLAHUŠIĆ: DUJMOVIĆ JE RASTAO SAMNOM, I POLITIČKI, I LJUDSKI

Govor je održao i sam Vlahušić.

'Večeras stojim pred vama uzdignuta čela ponosan na sve ono što je napravljeno u zadnjih 15 dana i zadnjih mjeseci, a posebno u zadnjih osam godina. Čovjek sam koji ne može izaći na ove izbore, ali nije slučajnost kako oni koji su ucijenili Ustavni sud neće sjedati ni u Vladi, ni u Saboru. Sve vas učim samo jednu stvar, jedno se isplati činiti, a to je dobro. Ne valja preskočiti, ni zaobići, jedino što je ispravno je činiti dobro. Nekad se čini neisplativo, ali garantiram vam, nema ništa bitnije od toga. Ideje koje sam razvijao s vama dovele su do toga da smo danas najuspješniji Grad na zemlji, a razlog zašto su mi zabranili da se kandidiram je pobjeda u prvom krugu. Zato su to napravili. No, postoje ljudi koji su napisali ovaj program, postoje Valentin, Bruno, Matija. Dubrovnik ima samo jedan pravi izbor i moramo se zapitati hoćemo li nastaviti razvijati grad koji poštuje svakoga bez obzira na nacionalnost, vjeru, rasu, jer Dubrovnik jest jedan veliki dom nas samih i ljudi koji nam dolaze ovdje. Ostale političke opcije u svojim predizbornim programima zasad nisu dale ništa novo. Svugdje u svijetu, pa tako i kod nas, gradove vode ljudi, a ne programi i slogani. Jedina politička stranka koja je naš glavni protivnik je HDZ. Uzeli su naš slogan prije osam godina i koriste ga u sadašnjoj kampanji, nisu uspjeli niti prepisati program, a pokušali su,' kazao je Vlahušić.

Također je iznio razloge zašto je baš Dujmović kandidat koji ga je zamijenio u utrci za Grad.

'On je sa mnom 10 godina stvarao nešto čega nije bilo. Valentin je rastao sa mnom i politički, i ljudski, vodeći Sanitat, Vodovod, djelujući kroz Libertas. Pročistač će doći u Grad, Grabovica je zatvorena, Libertas seli, riješili smo najveće gradske probleme,' izjavio je.

Na samom početku održana je minuta šutnje za sve poginule u pomorskoj nesreći kod Šipana.

Cijelo predstavljanje pogledajte u videu!

Popularni Članci