Franković: Grmoja bi ukidao županije, a bio župan, Vlahušića sam tužio za klevete, a Vodovod ne zna kako do EU fondova

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovački HDZ održao je konferenciju za medije na kojoj je riječ imao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković, a prisustvovale su joj i kandidatkinje za zamjenice Orlanda Tokić i Jelka Tepšić. Povod konferencije bili su fondovi EU s posebnim naglaskom na pročistač te je tom prilikom uputio kritike na račun Vodovoda Dubrovnik, ali se osvrnuo i na sve prozivke političkih oponenata.

'Prilikom najave izgradnje pročistača, Vlahušić i bivša uprava Vodovoda su kazali kako je potvrđeno financiranje iz EU fondova. Nedavno smo imali okrugli stol i tamo smo došli do šokantne spoznaje – pročistač za vodu kao projekt uopće nije prijavljen za EU fondove. Na direktno pitanje ministrici Gabrieli Žalac, odgovoreno je kako ne postoji nijedan ugovor Grada s njihovom Agencijom. Pitanje je što radi Uprava Vodovoda i na koji način? Nesposobna uprava je zadužila bez našeg znanja svu našu djecu za potpuno nepotrebnih 50 milijuna kuna plus kamate u iznosu od 2,5 posto godišnje za nešto što se moglo isfinancirati iz EU fondova,' kazao je te dodao kako su samo tri potpisana ugovora za projekte koji bi se trebali financirati iz EU fondova, a to su Opća bolnica Dubrovnik, Studentski centar i ACI marina Dubrovnik. Kako kaže Franković, sve osobe koje su podnijele zahtjeve, a to su ravnatelj bolnice Marijo Bekić, ravnatelj SC Dubrovnik Marko Potrebica i on, kao direktor ACI marine, na HDZ-ovim listama za GV.

'U ovom trenutku Gradu su na raspolaganju EU fondovi za rješavanje problema vode i kanalizacije. Ništa nije prijavljeno. Svi drugi gradovi grabe naprijed, a mi ništa. Ne jednoj od posljednjih sjednica se tražilo da kupimo autobuse kreditnim zaduženjem. Naime, EU novcima su se mogli kupiti autobusi. Zagreb je kupio 70 tramvaja, 160 autobusa i 52 vozila za komunalne namjene,' izjavio je.

Podsjetio i na događanja u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji (DURA).

'Umjesto da su se pozabavili EU fondovima, netransparentno su se trošili novci. Vlada zavjet šutnje, nitko ne spominje nalaz revizije koja je utvrdila što se i kako događalo,' kazao je.

Mostov kandidat za župana Nikola Grmoja danas je Frankovića prozvao kako je od njega zatražio podršku na lokalnim izborima, što je Franković također prokomentirao.

'Grmoja je u svojoj izjavi kazao kako sam pogubljen. Ja sam pogubljen, znači, a on se kandidira za poziciju župana, a napada mene kao gradonačelničkog kandidata. Toliko o tome tko je pogubljen. Kandidirao se za poziciju za koju se zalagao da ne postoji, da Županije ne postoje. Što to govori o njemu kao o osobi? Da u ovom trenutku, nakon što su izgubili fotelje, idu na rezervne položaje. Sad im Županija valja jer se gospoda iz Metkovića i Mosta odlučila tako. Što se tiče podrške, Grad Dubrovnik je poseban po svemu. Moj prijedlog je bio da svi zajedno surađujemo na projektima i očekivao sam od ekipe iz Mosta, ako uopće uđu u Gradsko vijeće, kako ćemo surađivati. Nevjerojatno je isticanje takvih priča, ali što reći o čovjeku koji je kazao kako ga je ministrica kulture gađala mobitelom. Vlahušić i Grmoja vode istu kampanju. Danas je Grmoja rekao kako nemam podršku središnjice, a isto su rekli jučer Vlahušić i Dujmović. To je jeftini spin,' prokomentirao je.

Osvrnuo se i na prozivke političkih oponenata, prvenstveno donedavnog gradonačelnika Andra Vlahušića, kako ima završenu samo osnovnu školu.

'Teško je Vlahušiću prihvatiti kako se netko školovao u inozemstvu,' izjavio je te pokazao rješenja kojim se priznaje valjanost njegove diplome i podijelio ih novinarima. Izjavio je i kako je protiv Vlahušića podnio privatnu tužbu zbog nanošenja štete njegovom ugledu.

Politički oponenti su ga prozivali i kako je zloupotrijebio svoju poziciju predsjednika NO Hotela Maestrali te se oženio na račun Države i radnika hotela, a vjenčanje platio 'u ratama'.

'Meni je čast i zadovoljstvo što su uz mene stali predsjednici radnog vijeća, a i jedni i drugi se nalaze na tuđim listama kao moji politički oponenti. Svoju sam svadbu u cijelosti platio, bila je državna revizija, interna revizija i sva izvješća su pozitivno ocijenjena. I drugi NO predvođen SDP-om nije našao ništa, a čak su mi produljili mandat za godinu dana. Naravno kako neke muči što nisam korumpiran, ali to je njihov problem. Samo ne želim da se u to ne uvlači moja obitelj,' zaključio je.

Popularni Članci