GRBIN U DUBROVNIKU KOMENTIRA LEX VLAHUŠIĆ 'Kad su već donijeli takvu odluku, neko obrazloženje su morali naći'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđ Grbin boravi u Dubrovniku, a za Dubrovački dnevnik je prokomentirao odluku Ustavnog suda prema kojoj 'lex Vlahušić' ostaje na snazi.

'Očito je da se Ustavni sud vodio malo drugačijim kriterijima nego što se vodio u rujnu 2015. godine kada je ukinuo odredbe Zakona o izborima zastupnika u Sabor jer danas je predsjednik Ustavnog suda rekao kako nije zakonodavac pa da procjenjuje je li katalog kaznenih djela zbog kojih je zabranjeno kandidiranje preširoko ili preusko postavljen dok je Ustavnom sudu to bila jedna od glavnih niti vodilja 2015. godine. No, to su odluke Ustavnog suda, one su takve kakve jesu i moraju se poštovati,' kazao je Grbin.

Na pitanje kako predsjednik Ustavnog suda nije htio komentirati politički aspekt donesene odluke, Grbin je kazao kako su 'neko obrazloženje morali naći'.

'Ustavni sud nikada i nigdje nije bio zamišljen isključivo kao pravosudno tijelo. Dapače, Ustavni sud ne bi trebao biti isključivo pravosudno tijelo nego bi se on uvijek prilikom donošenja odluka trebao vodsiti koliko pravnim, toliko i političkim aspektom. Recimo, kada su odlučivali o zakonu koji regulira pitanje pobačaja, vrlo je jasno bilo iz obrazloženja kako su se vodili i osjetljivošću tog pitanja, kao i političkom važnošću te odluke. Razloge zašto je to gospodin predsjednik Ustavnog suda danas izjavio prepuštam njemu, ali za ovakvu odluku kakvu su donijeli neko obrazloženje su morali naći,' odgovorio je Grbin.

Komentirao je i navode kako presuda na neki način znači pogodovanje Mostu i HDZ-u, ali i SDP-u koji na izbore izlazi sa svojom gradonačelničkom kandidatkinjom.

'Ja sam potpredsjednik SDP-a, dao sam si truda, izgubio sam vrijeme i podnio prijedlog za ocjenom ustavnosti. Da je SDP mislio kako taj zakon treba opstati u obliku u kakvom je donijet, siguran sam kako kao potpredsjednik SDP-a ne bih podnio prijedlog za ocjenom ustavnosti. Ostajemo pri onome što smo govorili od početka. Kad smo podnijeli prijedlog za ocjenom ustavnosti, nismo to napravili zbog jedne osobe ni konkretne situacije u jednom ili u drugom gradu nego zašto što smo smatrali kako ovaj način donošenja zakona i postupanja nije dobar,' izjavio je.

Također je prokomentirao i kandidatkinje SDP-a za vodeće pozicije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji; kandidaturu Tatjane Šimac Bonačić za gradonačelnicu Grada Dubrovnika i Anite Ruso Glasnović za načelnicu Općine Konavle.

'Što se tiče kandidatkinja SDP-a mislim da su one za Dubrovnik i Konavle, bez obzira na ovaj zakon, najbolje kandidatkinje i da će to građani i prepoznati,' zaključuje Grbin.

Popularni Članci